Avusturalya’ya uçakla yolculuk yapmak isteyen Sn Timoty Anderson panik atak hastasıdır. Günlük yaşantısında rahatsızlığının ataklarından dolayı kendisine refakat eden özel eğitimli  köpeği ile yaşantısını sürdürmekte olup, uçakla yolculuğu sırasında refakatçi köpeğini beraberinde götürmek zorundadır.

 

Yukarıdaki örnek gibi havayolu şirketleri canlı hayvan taşımacılığı hizmet talebinde bulunan kişilerin memnuniyetini sağlamak için bu hizmeti verebilmektedir. Havayolu Şirketlerinin ve talepte bulunan kişi ya da kurumların farklı sorumlulukları bulunmaktadır. Ayrıca uçakların tipleri de bu hizmette önemli bir faktördür. Bütün bunların dışında ülke kurallarına göre de canlı hayvan taşımacılığı farklılık içermektedir. Bu nedenle bazı havayolu şirketleri canlı hayvan taşımacılığı hizmetinin tamamını ya da bir kısmını vermeyebilirler.

Canlı hayvan taşımacılığı hizmeti kabinde yolcu beraberinde gerçekleştirileceği gibi kargoda da gerçekleştirilmektedir.

Kabinde canlı hayvan taşımacılığı; Evcil hayvanın yolcu ile beraber seyahat etmesi kabinde canlı hayvan taşımacılığıdır.

Seyahat amaçlı ve Refakat köpeklerinin taşımacılığı olarak kendi içinde iki çeşittir.

Seyahat amaçlı canlı hayvan taşımacılığı;

Taşıma kuralları yine havayollarına ve yolculuğun gerçekleşeceği ülkelere göre değişmektedir. Seyahat amaçlı taşınanlar evde beslenen her hayvan türünü kapsamamaktadır. Kabinde taşınan evcil hayvan çeşitlerine kedi, köpek ve bazı kanatlı hayvan türleri girmektedir. Yani civciv, papağan  ya da horoz beliyorsanız yolcu kabininde beraberinizde taşıyamazsınız.  Ayrıca taşımak istenilen hayvanın ağırlığı ile ilgili havayolu şirketlerine ve uçak tiplerine göre değişen kurallar bulunmaktadır.

Refakat amaçlı canlı hayvan taşımacılığı; Görme, işitme ya da psikolojik destek amaçlı özel eğitimli köpeklerle yaşayan kişiler uçakla seyahatlerinde de bu eğitimli köpeklerle varsa ülke kurallarına uymak şartı ile yolculuk edebilirler. Yazıma başlarken verdiğim örnekte olduğu gibi ülke kuralları ile ilgili bir kısıt olmaması durumunda bu köpek cinsleri sadece ağızlarında takılı olması gereken özel ağızlıkları olmak şartıyla sahipleri ile beraber yolculuk edebilirler ve yolculuk boyunca sahiplerine refakat ederler.

Kargoda canlı hayvan taşımacılığı; Yolcular her çeşit besledikleri canlı hayvanı bazı kurallar nedeniyle beraberlerinde yolcu kabininde taşıyamadıkları için böyle bir hizmet talebine karşı havayolu şirketleri kargoda canlı hayvan taşımacılığı hizmeti verebilmektedirler. Bunun dışında geçen ayki yazımda olduğu gibi sirk hayvanları, kümes hayvanları,  at, balık, sürüngen türleri, hem karada hem suda yaşayabilen hayvan çeşitlerinden bir ya da bir kısmının taşınmasını talep eden kuruluşlara hizmet vermek için bu hayvan çeşitleri de kargoda taşınabilmektedir.

Yerine getirilmesi gereken sorumluluklar; Canlı hayvan taşımacılığı talebinde bulunan kişi ya da kurumlar ile havayolu şirketleri arasında düzenlenmesi gereken dökümanlar bulunmaktadır. Canlı hayvanın kabinde ya da kargoda taşınması talebine göre bu dökümanlar değişmektedir. Canlı hayvanı göndermek ya da beraberinde seyahat ettirmek isteyen kişi/kurum önceden rezervasyon yaptırmalı ve canlı hayvanı ile ilgili havayolunun isteyeceği her bilgiyi doğru olarak havayoluna beyan etmelidir. Evcil hayvanın taşınması sırasındaki kafes ya da konteynerına ve barınma şartlarına ait sorumluluklar yine göndericiye ya da canlı hayvan sahibine aittir. Ayrıca canlı hayvanın her tür aşı kartı ve resmi belgelerinin hazırlanması da göndericinin ya da yolcunun sorumluluğundadır. Canlı hayvana ait onaylı aşı kartları gibi belge ve sertifikalarının havayoluna ibrazından, geçerliliğinden de sorumludurlar.

Peki havayollarının sorumluluğu nedir?
Taşımayı gerçekleştirmeden önce canlı hayvanın sağlıklı görünmediğinin tespit edilmesi durumunda havayolu şirketleri canlı hayvanı taşımayı red edebilirler. Hayvanları taşımadan önce rezervasyon işlemlerini eksiksiz tamamlamalıdır. Havayolu şirketi doldurulması gereken formları eksiksiz temin etmeli ve hizmet talebini gerçekleştiren kişi ya da kurumdan alması gereken bilgileri almalı, kurallara bağlı olarak ilgili resmi formları doldurmalı ve doldurtmalıdır. Canlı hayvan taşınması ile ilgili teknik hizmeti sağlamalı, uçağın kaptan pilotuna ve ekibe doğru olarak bu bilgileri vermelidir. Canlı hayvan taşımacılığının kabinde ya da kargoda gerçekleştirilmesi durumuna göre karşı tarafın uyması gereken kuralları yolcularına ya da göndericiye tam olarak iletmeli, uçağa ve uçaktan nakilleri sırasında havayolu şirketi IATA’nın belirlediği kurallara uygun olarak taşımacılığı gerçekleştirmelidir.

Kurallara uyulduğu sürece havacılık en güvenli ve sorunsuz taşımacılık sektörüdür.  Zamanı satın almanın yollarından birisidir.

Güvenli uçuşlar dileğiyle…

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği