Washington Üniversitesi’nde üretilen bir cihazla cep telefonları şarjı olmadan da çalışabilecek…

 

Otonom araçlar, uzay turizmi, insansız hava araçları derken teknoloji günümüzde hayallerimizin gerçek olduğu noktaların da ötesine taşınmaya başladı.

Enerjinin kablosuz gönderimi ile (Tesla tarafın­dan 100 yıl önce tasarlanmış) iletişim bunun en iyi orneklerinden biri. Peki şarjı biten telefonla da mesaj gönderebilmek?

Washington Üniversitesi’nde üretilen bir cihaz, hiçbir enerji kaynağı olmamasına rağmen TV ve Wi-Fi sinyallerini enerji olarak kullanabiliyor. “Ambient backscatter” adı verilen ve hiçbir enerji kaynağına ihtiyaç duymayan elektronik cihaz, mevcut network sinyallerini geri yansıtarak veri alışverişi yapabiliyor.

 

 

Kredi kartı büyüklüğünde olan cihaz ile yapılan deneyler, prototipin sokakta, bir apartmanda ve bir otoparkın üzerinde çalışabildiğini gösterdi. Akıllı ev­lerden kendine yetebilen ağlara kadar birçok alanda kullanılabilinecek bu teknoloji, çevremizde mevcut bulunan kablosuz sinyalleri hem güç kaynağı, hem de iletişim aracı olarak kullanılabilecek.

Akıllı cihazlarla yaşanan en büyük sıkıntı şarjlarının çabuk bitmesi. Ülkemizde son 12 ay içinde ki ra­porlara göre günlük aktif telefon kullanımı sayısının %10 artış gösterdiği ve akilli cihazlarımızla 2 saat 35 dakika meşgul oldugumuz gözüküyor.

Cihazın bir sms mesajını iletilebilecek kapasitede olması, geleceğin telefonlarının ‘şarjsız’ da çalışabil­mesinin önünü açacağı ve ileriki donemlerde hiçbir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan çalışarak ritim bozukluğuna dayalı kalp krizi belirtilerini anlık mesaj veren bir kalp sensoru ve unutulan anahtarlık gibi projeleri beraberinde getireceği düşünülüyor.

İleriki dönemlerde ki kullanım alanlarında hiçbir enerji kaynağına ihtiyac duymadan çalışarak, ritim bozukluğuna dayalı kalp krizi belirtilerini anlık mesaj veren bir kalp sensörü ve unutulan anahtarlık gibi projeleri beraberinde getiriyor.

 

Kaynak

-http://www.washington.edu/news

-https://homes.cs.washington.edu/~gshyam/Papers/turbocharge.pdf

-Tesla’nin Kutusu -Samantha HUNT

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği