Thumbnail
  • 01.11.2021

Renklerin Dili

Sizin Renginiz Hangisi

Renk, ışığın göz retinasına ulaştığında ulaşma şekline bağlı bir algılamadır. Işık maddeler üzerinde kısmen emilirken, bazende kısmen yansıtılır. Bu da rengin çeşitliliğine neden olur. Tüm ışık dalga boylarının göz retinamıza aynı anda ulaşması halinde biz bu ışığı beyaz oalrak algılarız. Işığın göz retinasına hiç ulaşmadığı durumda ise bunu karanlık siyah olarak algılarız. Çünkü gözümüz 380 ile 780 nm arasındaki dalga boylarında oaln ışıkları algılamaktadır.Algılayabildiklerimiz görünen ışık olarak tabir edilir.

Renk psikolojisi renklerin insani duygu ve eylemleri üzerindeki etkileri belirlemek için çalışır. Batı geleneklerine dayanan bir  alternatif tıp şeklidir.Renkler farklı ülke ve kültürlerde farklı çağrışımlara sahiptir. Farklı renklerin bilme yetisi üzerinde etkili olduğu söylenmektedir. Avusturya’daki Linz Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre kırmızı rengi insandaki bilişsel işlevselliği artırdığını göstermiştir.

Hemen renklerimiz ve anlamlarıyla başlayalım;

KIRMIZI: Dalga boyu en uzun renktir. Canlılık ve dinamizmi temsil eder. Mutluluğun rengi olmakla birlikte fiziksel olarak ataklığı, canlılığı ve duygusal anlamda bir işi sonuna kadar götüren azmi ve kararlılığı temsil eder. Kırmızı renk demir, çinko, bakır, potasyum, oksijen, şeker pancarı, turp, domates, kiraz gibi bu renkteki meyvelerde bulunur.Kan ve kan dolaşımı ile ilişkilidir. Psikolojik olarak aşk, sevgi heyecan ve cesaret ilie ilişkilidir.Beynin renk merkezi kırmızı ile güçlendirildiğinde herşey kırmızımsı olarak görünmeye başlar. Ancak beyin merkez renk tonunu kaybettiğinde yersiz duygu birikimi ve hayal kırıklıkları başlar. Bu renge hakim olan insanlar yaşamları boyunca sağlıklı olurlar. Ancak iyi besinler ve diğer şeylerle ilgili duygularını kontrol edemedikleri için kilolu olmaları muhtemeldir. Bu renk ergenlik döneminde daha da yoğunlaşır. İlginç bir gerçek pas rengine sahip kırmızı boksörlerde baskındır. Bu renge baskın kişiler fiziksel sağlıkları ile çok ilgilendikleri için çoğu vücut geliştirici olur. İştah açan bir renktir. Bu nedenle dünyadaki bir çok gıda firmasının logosunda kırmızıyı mutlaka kullanır. Tansiyon yükseltir, kan akışını hızlandırır. Duyguları canlandırır, duyguları kıpırdatır tutku çağrıştırır. Bu arada boğaların kırmızı renge saldırdığı düşünülür ancak boğalar renk körüdür onlar kırmızıya değil onlara sallanan beze saldırırlar.

MAVİ: Güven ve sorumluluğun rengi olmakla birlikte güvenin, dürüstlüğün ve sadakatin rengidir. Samimi, çekingen ve sessizdir. Kendince birşeyler yapmayı sever yüzleşmeyi sevmez.Bu renk ruhsal güvence ve özgüveni sergiler. Mavi yardımcı, kurtarıcı, ihitiyaç duyduğunuzda yanınızda olan bir dosttur. Alıcı değil vericidir. Güçlü ve güven dolu ilişkiler inşa eder ancak bu güvene ihanet edilirse çok derin yaralar açar. Israrcı ve kararlı bir renktir. Konu her ne olursa olsun başarılı olmakta kararlıdır.

SARI: En parlak renktir. Dikkat çekmek için çığlık atar. Bu yüzden uyarı ışıklarında sarı tercih edilmektedir. Çok dikkat çektiğinden dolayı dünyada taksiler sarıdır. Sonbaharın baskın bir rengi olarak duygularımızı yakalayan güçlü bir çekiciliği vardır. Hüzün ve özlemin rengidir. İyimser ve olumlu olan bu renk altın rengi olarak da herşeye zenginlik ve sıcaklık verir. Etrafındaki herşeyi aydınlatır, genişletir. Bilgiye ruhsallığa kendimiz ve ruhumuzun derin anlayışına ilham verir. Altın rengi çömert, verici, şefkatli, sevecen, hayırsever ve koruyucudur.

MOR: Ruhaniliğin ve hayal gücünün rengidir. Hayal gücünü canlandırır, zirve fikirlere ilham verir, derin düşüncelerimize dokunmamız yönünde cesaretlendirir. Viyola ve mor arasındaki fark viyola görülebilir ışık spektrumunda veya gökkuşağında olmasıdır ancak mor mavi ve kırmızının karışımıdır. Mor renk fiziksel ve ruhsal enerjimiz arasındaki dengeyi oluşturur. Bu renk hayatın anlamını ve manevi tatmini arayan kişilere yardım eder.Yüksek bilinç farkındalığımızı geliştirdiği için ruhun dönüşümü ile ilişkilidir. Mor renk filozofları kendine çekmiştir.

YEŞİL: Duygusal anlamda bizi en çok etkileyen organımız olan kalbin bu rengin yaydığı enerji alanında olduğu düşünülmektedir.Sessizliği anlatan doğanın baharın rengidir. Güven verir. Bu nedenlede banka logolarında hakim bir renktir. Hastanelerde de rahatlatıcı özelilği nedeniyle kullanılır. Yeşil alanda olan insanların daha az mide rahatsızlığı çektiği saptanmıştır. Bu renk iltihaplanmalarda, sarılık ve böbrek enfeksiyonlarında kullanılır. Denge, uyum ve büyümenin rengidir. Kalp ve duyguların en büyük dengeleyicisi ve kalp ve beyin arasındaki dengeyi sağlayan renktir. Modern hayatın stresinden kaçmak için sığınaktır.

TURUNCU: Sinir ve solunum sistemi ile ilişkilidir. Buna bağlı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Koyu mavi tonların negatif etkisini yok eder. Macera, sosyal iletişimin rengidir. Sıcaklık mutluluk yayar. Sarının neşesini kırmızının uyarıcılığını fiziksel enerjide birleştirir. Zor zamanlarda duygusal gücü ortaya çıkararak hayal kırıklığı ve umutsuzluktan kurtulmanıza acınız iyileşmesinie destek verir. Turuncunun psikolojisi iyimser, neşelendirici ruhu yenileyicidir. Bu nedenle günlük hayatımızda onu kullanabileceğimiz bir yer mutlaka bulmalıyız.En basit turuncu renk bir kalem bile etkili olur. Doğallığı, hayata pozitif bakmanızı, şu an geçtiğimiz maddi manevi zorlu şartlarda hayatın olumlu yönlerini görmenizi sağlayarak motivasyonunuzu artırır. Verdiği coşkuyla macera, risk alma, özgürlük, fiziksel güven duygularını artırır. Bu renkten etkilenenler daima iş başındadır. Bu rengin anlamıyla ilişkisine baktığımızda dışa dönüktür ve merak teşkil eder. Sosyaldir, sıcak ve davetkardır. Hem fiziksel hem zihinsel olarak uyardığı için kişileri düşünmeye ve konuşmaya teşvik eder. Aynı zamanda iştah açıcıdır. Kalabalık masaları seviyorsanız turuncu renk herkesin birbiriyle konuşarak yemeğin uzamasını sağlar .

Evet bu aylık bu kadar önmüzdeki ay Beyaz, Siyah, Gri, Pembe, Turkuaz ve Magenta ile devam edeceğiz .

Her türlü sorunuzu sevgiyle yanıtlarım .

Sağlıkla,keyifle huzurla yaşamınızı devam ettirmeniz dileğiyle.

 

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği