Towing elemanı telsizle kuleyi arayarak yerde iki uçağın çarpıştığını, AF’ın kuyruktan ve DAL uçağının da sol kanat ucundan hasar aldıklarını bildirdi. Bu sırada, towing elemanı walky-talky ile ayrı bir frekanstan konuştuğu için AF ekibi konuşulanları duymamıştı, olanlardan habersiz Pist-08L’e girmek için izin verilmesini bekliyordu.
Kuyruk konisi hasarlı Air France A330 uçağının kokpit ekibi, hasarın farkında olmadan kalkışa gidiyordu.
Tarih 31 Ekim 2018 Çarşamba. Paris-Charles de Gaulle Havalimanı’nda Delta Havayolları’nın (DAL) A330-323 uçağı (N817NW) DAL97 uçuş numarası ile, Air France’ın (AF) A330-203 uçağı (F-GZCI) AF498 uçuş numarası ile pist başına gitmek için taxi yapıyorlardı.
Aşağıda anlatılanlar olaydan 1 yıl sonra, Ekim 2019 tarihinde yayınlanan BEA (Fransız Kaza Araştırma Kurulu) kaza raporundan derlenmiştir.
AF uçağı motorları çalışır durumda Pist-08L bekleme noktasında, piste giriş izni bekleyen bir A320 uçağının arkasında RT1 Taxiway üzerinde bekliyordu.
DAL uçağı ise 08L-26R pistine paralel taxiway üzerinde Pist-09R doğru taxi yaparken solundaki, RT1 Taxiway üzerinde arkası dönük olarak duran, AF uçağının arkasından geçmesi gerekiyordu. DAL uçağı AF uçağına yaklaştığında acaba aradaki mesafe yeterli mi, geçebilir miyim düşüncesi ile önce durdu. Kaptan kokpit penceresinden durumu kontrol etti, AF uçağının kuyruğu ile kendi sol kanat ucu arasındaki mesafenin yeterli olduğuna kanaat getirip taxiye devam etti. Ancak mesafeyi yanlış algılamıştı, taxi sırasında sol kanat ucu ve winglet AF uçağının kuyruk altını ve yatay stabilizesini yırtarak geçti.
İşin ilginç tarafı, kokpitteki AF uçuş ekibi, çarpmanın yarattığı sarsıntıyı hissettiler ama bunun piste giriş izni alan önlerindeki A320’nin gaz açması nedeniyle oluştuğunu sandılar. Bir başka uçağın kendilerine çarpmış olabileceğini akıllarına bile getirmediler. A320 kalkış yapınca arkasından piste giriş için izin bekliyordu, izin verilse kuyruk bölgesindeki hasar ile kalkış yapacaklardı.
DAL pilotları ise sol kanat ucuyla AF’ın kuyruğuna çarptıklarını fark etmişlerdi. Ayrıca bir kabin memuru da interphone ile kokpiti arayarak uçağın sol kanat ucu ve winglette hasar oluştuğunu bildirmişti. FO, Delta Paris Ops’u arayarak yerde bir başka uçağa çarptıklarını, sol kanat ucu ile winglet’in hasarlandığını, bu nedenle kalkıştan vazgeçildiğini, tekrar park yerine döneceğini bildirdi.
Daha da inanılmazını DAL kokpit ekibi yaptı, Kuleyi arayıp, bir başka uçağa çarptıklarını hiç konu etmeden, hasar kontrolu yapmak için park yerine dönmek istediklerini bildirdi.
Doğrusu, DAL kokpit ekibinin önce kendi şirketini değil, kuleyi arayıp AF’ın kuyruğuna çarptıklarını, onların kuyruk bölümünde hasar olabileceğini, kontrol edilmesi gerektiğini bildirmeliydi ama, bunu yapmadılar.
Her iki A330 uçağın kokpit ekiplerinin yapmadıklarını, çarpmadan üç dakika sonra, o bölgede bir başka uçağa towing yapan towing elemanı yaptı. DAL uçağının AF uçağının kuyruk kısmına çarptığını görmüştü. Towing elemanı telsizle kuleyi arayarak yerde iki uçağın çarpıştığını, AF’ın kuyruktan ve DAL uçağının da sol kanat ucundan hasar aldıklarını bildirdi. Bu sırada, towing elemanı walky-talky ile ayrı bir frekanstan konuştuğu için AF ekibi konuşulanları duymamıştı, olanlardan habersiz Pist-08L’e girmek için izin verilmesini bekliyordu.
Towing elemanının verdiği bilgi üzerine kule, AF uçağını ikaz ederek park yerine dönme talimatı verdi.
Park yerine dönen AF uçağında yapılan kontrolde sol yatay stabilize ve elevatör altında derin çizikler vardı. APU sol kapak yırtılmış ve sağ kapak açılmıştı. Uçak böyle kalkış yapsaydı yatay stabilize ve elevatör alt yüzeyindeki hasarlar belki uçuşu tehlikeye atmayacaktı ama yırtılarak açılmış APU kapakları uçaktan kopup gideceklerdi. DAL uçağının ise sol kanat ucu hafif, wingleti ise ağır hasarlıydı.
Her iki uçağın seferi iptal edilerek onarıma alındılar. Park yerine dönen uçaklarda bu hasarlar tespit edilince her iki uçak da NO-GO oldular, seferleri iptal edildi.