Thumbnail
  • 15.11.2024

Hava araçlarının sürekli uçuşa elverişli durumda tutulması için, Sürekli Uçuşa Elverişlilik Yönetimi Kuruluşu ve Bakım, Onarım ve Yenileme (MRO) kuruluşundaki yöneticiler ve çalışanlar görevlerini yerine getirebilmek için uzun bir teknik bilgi ve beceri listesine sahip olmalıdır. Tüm bunlara ek olarak, bu kişilerin teknik olmayan konularda da bir bilgi tabanına sahip olmaları gerekir. Aşağıdaki satırlarda bu kapsamda Proje Yönetimi, Kalite Yönetimi ve Bilişim Sistemleri Yönetimi hakkında temel bilgiler sunulacaktır.

Bu bağlamda, pragmatik bir yaklaşımla bazen açık, bazen de örtük olarak ortaya çıkan bilgi ve beceriler olmasına rağmen, bunların tanımlarından ve belirli özelliklerinden bahsetmek yararlı olacaktır.

Öncelikle, temel bakım faaliyetleri, bakım paketlerinin hazırlanması ve yürütülmesi kapsamında bir proje olarak düşünülmelidir. Bu nedenle, yöneticilerin ve çalışanların modern bir proje yönetimi metodolojisi hakkında bilgi ve beceriye sahip olması yararlı olacaktır. Uluslararası alanda tanınan Proje Yönetim Enstitüsü / Proje Yönetimi Bilgi Kütüğü (PMI / PMBOK) doğru seçim olabilir.

Yan sayfada verilen şekiller, proje yönetiminin temel sürecini ve süreç gruplarını ayrı ayrı göstermektedir.

PMBOK, projelerin beş ayrı süreç grubu içinde on temel bilgi alanına ait 48 ana süreçle yönetilmesini önermektedir.

Bu süreçler için yaklaşık 100 farklı “araç ve teknik” ve yaklaşık 250 “girdi ve/veya çıktı” önerilmektedir. Proje yönetimi için vazgeçilmez olan “Gantt şeması”, “Kritik Yol Yöntemi” (CPM) ve “Program Değerlendirme ve Gözden Geçirme Tekniği” (PERT) gibi araçların kullanımı, ilk adım olarak önerilebilecek konulardır.

Günümüzde havacılık sektöründe Kalite Yönetimi, ICAO Ekleri, EASA PART dokümanları veya ulusal yönetmelikler ve talimatlarda belirtilen şablonlar çerçevesinde oluşturulan el kitapları aracılığıyla belgelenmektedir. Ancak bu dokümantasyonun temelini oluşturan “Sürekli İyileştirme”, “Takım Çalışması”, “Süreçlerle Yönetim” ve “Sıfır Hata” gibi prensiplerin düşünsel çerçevesini anlamak ve kalite yönetim standartları için ISO 9001:2015 gibi genel kalite standartlarından havacılığa özgü AS9100 gibi standartlara geçişin nedenlerini anlamak amacıyla ayrı bir öğrenme programı geliştirilmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir.

Son olarak, uçak bakım yönetimi için çok fazla veriye ihtiyaç vardır. Otoriteler, üreticiler ve operatörler tarafından oluşturulan "ne/nerede/ne zaman/nasıl/neden ve kim tarafından" sorularını yanıtlayan bilişime (enformasyon) dönüştürülen düzenli varlıklar, zaman içinde “ne/nerede/ne zaman/nasıl/neden ve kim tarafından” yanıtlarıyla güncellenir ve önemli bir iş yükü oluşturur. Tüm bu karmaşık süreç, taktik ve stratejik yönetim düzeyinde idari ve yönetsel olarak da gerçekleştirilmelidir. Bu veri yığınını bilişime, bilişimi bilgiye (irfan, knowledge) ve hatta bilgeliğe (hikmet, wisdom) dönüştürmek ve ilgili paydaşlara zamanında ve eksiksiz bir şekilde yaymak için, bu sistemlere uygun olarak tasarlanmış bilgisayar destekli bilişim sistemlerine ve iş süreçlerine ihtiyaç vardır. Bu, kurumsal yönetim içinde bilinçli ve profesyonel "bilişim sistemi yönetimi" bilgi ve becerileri gerektirir.

Aşağıda verilen şekiller sırasıyla bilişim sistemlerinin dört çerçevesini, yönetim düzeylerini ve bunlara yönelik bilişim sistemlerini, değişim miktarı ve kazanç ve kayıp olasılığı açısından bilişim sistemleri tasarımında kullanılabilecek etkileşimleri ve değişim yaklaşımlarını göstermektedir.

Sonuç olarak, hem Sürekli Uçuşa Elverişlilik Yönetim Kuruluşu (CAMO) hem de Bakım Onarım Yenileme Kuruluşu (MRO) tarafındaki yönetim tarafından Proje Yönetimi, Kalite Yönetimi ve Bilişim Sistemleri yönetimi için daha verimli ve etkili yaklaşımların geliştirilmesi ve uygulanmasının havacılık sektörü için büyük kazanımlar yaratabileceği düşünülebilir.

Uçuşa elverişlilik odaklı çalışmakta olan bütün havacılık profesyonellerinin, yukarıda bahsedilen kavramlar konusunda daha yetkin olabilmesinin sektörde gelişim sağlayacağı öngörülmektedir. Bütün havacılarımızın her zaman emniyetli ve güvenilir sistemlerle "sürekli uçuşa elverişliliği" sağlamasını ve emniyetli uçuşlar gerçekleştirmesini umuyoruz.

 Saygılarımla.

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği