Sis, yağmur, kar v.b. gibi meteorolojik kaynaklı düşük görüş şartlarındaki operasyonları yapabilmek için gerekli uçak sistemlerine, eğitime ve organizasyona sahip olabilmek havayolu için önemlidir.
Değerli okuyucularım,
Bu ayki yazımda sizler için ‘düşük görüş şartlarında operasyon’ adlı konuyu anlatacağım. Özellikle kış şartlarında havayollarının önemli giderlerinden biri de sis, yağmur, kar v.b. gibi meteorolojik kaynaklı çeşitli hava şartları nedeni ile görüş referansının kısıtlandığı durumlardaki taxi, take-off ve landing operasyonları; görüş şartlarının kısıtlı olmadığı normal hava şartlarındaki aynı operasyonlarla eşit güvenlikte yapılabilmelidir. Aksi takdirde, görüş şartları daha iyi olan başka bir meydana divert etmenin maliyeti ve prestij kaybı bir havayolu için çok yüksektir. Bu nedenle, düşük görüş şartlarındaki operasyonları yapabilmek için gerekli uçak sistemlerine, eğitime ve organizasyona sahip olabilmek havayolu için önemlidir.
Karar Yüksekliği (Decision Height - DH), tekerlekler ile pist arasındaki dikey mesafe olarak öyle bir irtifadır ki; bu irtifada uygun görüş referansları sağlanmadıkça Go-Around başlatılır veya Approach Path emniyet açısından uygunsa yaklaşma ve inişe devam edilir. Pist Görüş Mesafesi (Runway Visual Range - RVR), Pist Merkez Çizgisi (Runway Centerline) üzerindeki bir uçağın pilotunun, pist yüzeyi üzerindeki işaretleri veya ışıkları görebildiği mesafedir.
Tüm modern uçaklar; CAT II, CAT III ve hatta autoland yapabilecek yetenekte üretilmişler ve uçak imalatçısı firmaların ilgili sivil havacılık otoritelerinden bu konuda onay almışlardır.
Operatörlerin görevi uçaklarda imalatta var olan CAT II/III yeteneklerini gerek duyulduğu anda kullanılabilecek şekilde canlı tutacak bakım program ve usullerini tespit etmek ve uygulamaktır. Ancak, uçaklara uygulanacak planlı (revizyon) ve plansız olmayan (hat) bakım program ve usüllerine kılavuzluk eden tüm uçak manuelleri zaten bu esasa göre hazırlanmışlardır. Bu sebeple operatörler veya operatörlerin kendi sivil havacılık otoriteleri, güvenilirliği arttırmak amacı ile ilave usuller koymadıkları takdirde, mevcut uçak manuelleri (AMM, MPD,vs.) CAT II/III bakım programı için gereklidir. Uçakların CAT II/IIIA operasyonları için sefere verilebilme kriterlerinin tespit edilerek şirket MEL’ine konması. CAT II/IIIA komponentlerinin güvenilirliğinin takibi. Uçakların CAT II/IIIA konfigürasyonlarının muhafazası, Aircraft Maintenance Log Book (Uçuş Defteri) kullanımında CAT II/IIIA ile ilgili işlemler. CAT II/IIIA operasyonlarının başarı oranının periyodik olarak hesaplanıp takip edilmesi ve havacılık otoritesine bilgi verilmesi gereklidir.
Yetkili onaylı arkadaşlarımız, CAT II/IIIA ile ilgili işlem yapabilmeleri için, Düşük Görüş Operasyonları (Low Visibility Operations –LVO) Eğitimi’ni başarı ile tamamlamaları gerekmektedir. Dış İstasyonlarda CAT II/IIIA ile ilgili işlem yapılması gerekiyorsa, bu işlemler LVO yetkili onaylı arkadaşlar tarafından yapılmalıdır. İstasyonda bu konuda yetkili arkadaş bulunmaması durumunda, MCC kanalı ile LVO yetkili arkadaş tarafından onay almak zorundadırlar.
CAT II/IIIA Approach Report Form’ları aylık bazda sayı olarak yıllık bazda sivil havacılığa rapor edilmek üzere istatistiksel olarak değerlendirilir. Bu değerlendirme raporları ‘Güvenilirlik Raporu’ ile yayınlanır. Başarı oranının yüzde 95’in altına inmesi durumunda Düşük Görüş Operasyonları Bakım Kontrol Grubu’nu uyarır.
Bu ayki yazımın sonuna geldim, beni okuduğunuz için teşekkür eder, hepinize ayrı ayrı selam ve sevgilerimi iletiyorum…