Thumbnail
  • 01.08.2021

Bebeğiniz uçabilir mi ?

Çoğu havayolu şirketi, uçuş için bebeğinizin belirli bir yaşta olması kıstasını uyguluyor. Bu yaş koşulu tüm havayolu şirketlerinde değişkenlik göstermekle birlikte, özellikle sezaryenle dünyaya gelen bebekler için farklı şartlar aranıyor. 

 

Havayollarıyla seyahat, hem konfor hem de hız bakımından diğer seyahat seçeneklerinden biraz daha avantajlı görünüyor. Özellikle günümüzde daha da erişilebilir ve fiyat olarak da rekabetçi olduğu için ailece çıkılan tatillerde ya da seyahatlerde neredeyse ilk seçenek olarak göz önüne alınıyor. Peki ailenin tüm bireyleri bu yolculuk için uygun mu? Garip bir soru gibi gelebilir ancak ailenizde minik bir üye varsa işler biraz değişebiliyor. 

 

Bazı havayolu şirketleri iki günlük bebeklerin uçağa binmesine müsaade ederken bazıları da bebeklerin en az iki haftalık olması şartını arıyor. Aslında bu konuda kesin bir düzenleme yok, o nedenle bebeğinizle uçacaksanız, havayolları şirketini arayıp bu konudaki düzenlemelerini öğrenmenizde yarar var. Öte yandan kesin olan birşey var; bebeğiniz sezaryenle dünyaya geldiyse, doğum sonrası 6 hafta süren kontrolleri sona ermeden uçağa binmesinde sakınca bulunabilir. 

 

Mİkroplardan sakının 

Bebeğinizi uzak ülkelere götürmekten sakının çünkü bilinmeyen hastalıklara yakalanabilir ve aşı olmak için de yaşı uygun olmayabilir. Örnek vermek gerekirse; 6 aydan küçük bebekler enfeksiyon riski nedeniyle sarı hummaya karşı aşılanamazlar. Aynı şekilde 2 aylıktan küçük bebekler sıtma ilacı kullanamazlar. 

 

Sağlık konusunda durum böyleyken ücretler açısından düzenlemeler bazı mevcut... Çoğu havayolu şirketi iki yaşının altındaki çocuklar için, kucakta seyahat etseler bile, bilet ücretinin %10’unu tahsil ediyor. Onun için ayrı bir koltuk talebiniz olursa, bilet fiyatının %50’si ile %70’i arasında bir ücret ödemeniz gerekebiliyor. Bu fiyatlar ve düzenlemeler her havayolu şirketi için değişiyor.  

 

Öngörü ve empati 

Bebeğinizle uçağa bindiğinizde karşılaşabileceğiniz sorunları önceden düşünün. Kibar olmaya özen gösterin çünkü bebekler kendi hatalarından dolayı özür dileyemezler ama bunu onun yerine siz yapabilirsiniz. Uçaklarda belki de bebeğin ağlamasından çok, önünde oturan kişilerin koltuğu itttirerek onları rahatsız etmesi büyük bir sorun olarak öne çıkıyor. Bu ve benzeri şeyler yaşarsanız onun adına özür dilemekten çekinmeyin. Kibar davranışınız sayesinde bebeğiniz diğer yolcuların sempatisini ve ilgisini  

bile kazanabilir. Ayrıca, uçağın içinde yolcular el çantalarını yüklerken ve indirirken, olası bir çarpmaya karşı, gözünüzü bebeğinizin üzerinden kesinlikle ayırmayın.  

 

Toparlamak gerekirse; bebeğiniz için de bir bilet almanız ve portatif yatağını da getirmeniz işleri ikiniz için de kolaylaştıracaktır. Bebeğinizi kalkışta ve inişte mutlaka, yolculuk esnasında mümkün olduğunca kemeri bağlı olarak oturtun. Bunları rahatlıkla uygulayabileceğiniz regülasyonları olan bir havayolu şirketi ile uçun. Bunların tümünü bir arada bulmak kolay olmayabilir ama bebeğinizle birlikte sağlıklı ve sorunsuz bir uçuş için en azından burada belirtilen noktaları göz önünde bulundurun. 

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği