Beklentiler ve planlarımız arzu edilen düzeyde yürümüyorsa, ortaya çıkan birtakım engeller var demektir. Bu engellerin ortaya çıkmasında suçlu olan biz ya da çevre koşullarıdır. Önce kendimizden başlayalım. Zamanımızı kim ya da ne çalıyor? Hangi zaman hırsızlarını tanıyoruz?
Değerli Okurlar,
Zaman nedir? Zaman sahip olduğumuz en önemli ve değerli hazinedir. Her ne kadar vakit nakittir, diyerek tüm dünya insanları zamanı parayla eş tutsalar da aslında zaman paradan önemli ve değerlidir. ZAMAN, HAYATIN KENDİSİDİR ve herkese “eşit” dağıtılmış “kıt” bir kaynaktır.
1 yıl herkes için 365 gündür. 1 gün herkes için 24 saattir. 1 saat herkes için 60 dakikadır 1 dakika herkes için 60 saniyedir. Dolayısıyla, herkes zamanın değerini bilmekle yükümlüdür. Doğan her yeni gün, kişi için karşılıksız ve geri ödemesi olmayan yüz milyarlarca kredi değerindedir. Burada önemli olan, her gün bize karşılıksız verilen bu krediyi nasıl kullandığımızdır. Bu da bizim elimizdir. Aşağıdaki soruları içtenlikle yanıtlayabilir misiniz?
-
Kariyer yapmak ve daha başarılı olmak için çaba sarf ediyor musunuz?
-
Bu çabalar sizde aşırı zaman darlığı ve iş yükü ortaya çıkarıyor mu?
-
Birçok şey kısa zamanda halledilmek zorundasınız ve muazzam iş yığını var. Kendinizi stres ve baskı altında hissediyor musunuz?
-
Özel yaşamınıza gerekli zamanı ayırabiliyor musunuz?
-
Unutkan mısınız?
-
Eve iş getirdiğiniz oluyor mu?
-
Çok çalışmanıza rağmen işleri yetiştiremediğiniz oluyor mu?
-
Bu soruları çoğaltabiliriz. Sorulara verdiğiniz yanıtlarda “EVET” ler varsa zamanınızı rasyonel ve etkin şekilde kullanmaya ihtiyacınız var demektir. O halde etkili bir zaman yönetimi için ne yapmalıyız?
Beklentiler ve planlarımız arzu edilen düzeyde yürümüyorsa, ortaya çıkan birtakım engeller var demektir. Bu engellerin ortaya çıkmasında suçlu olan biz ya da çevre koşullarıdır. Önce kendimizden başlayalım. Zamanımızı kim ya da ne çalıyor? Hangi zaman hırsızlarını tanıyoruz? Bunların bazılarını genel çerçevede şu şekilde sıralayabiliriz.
-
Telefon görüşmeleri, araya girmeler, davetsiz misafirler.
-
Programlı ve programsız toplantılar.
-
Hedef, amaç ve öncelik eksikliği
-
Ofis, çalışma masası düzensizliği.
-
Yetki ve görev devri yetersizliği.
-
Kısa zamanda birçok işi üstlenmek.
-
Yetersiz haberleşme, iletişim problemleri.
-
İş dışındaki unsurlara odaklanma, sosyal medyayı aşırı kullanmak, gereksiz sohbetler.
-
Hayır diyememek.
-
İşleri yarım bırakmak, bir işten diğerine atlamak.
-
Gereğinden fazla detayla uğraşmak, her şeyi kendimizin yapmak istemesi.
-
Bu listeyi uzattıkça uzatabiliriz. Önemli olan bu tuzakların farkında olmak ve bu tuzaklara düşmemektir. Öncelikle zamanı nasıl kullandığınızı analiz edin ve zaman tuzaklarınızı belirleyin. Bu tuzakların farkında olmak onlardan uzak durmak için ilk yapılması gerekendir.
Gerek iş hayatı ve gerekse özel hayatınızdaki önceliklerinizi belirleyin, önem sırasına koyun ve zamanınızı planlarken ve yönetirken bu öncelikler doğrultusunda hareket edin. Boş durmayıp bir iş yapıyor olsanız bile, o anda yapılacak daha önemli bir işiniz varsa zamanınızı boşa harcıyorsunuz demektir.
Etkili zaman yönetiminde, hedeflerin çok iyi belirlenip ve çok net olarak tanımlanması büyük önem taşır. Bu konuda Amerikalı ünlü yazar Mark TWAIN şöyle diyor; “hedefi gözden kaçırdıktan sonra; gerilim ve endişelerimiz iki katına çıkar.”
Planlamaya ne kadar gerekçi ve rasyonel zaman ayırırsanız uygulama için ayırdığınız zaman o derece yeterli olur ve zaman tasarrufu sağlama şansınız olur. Çalışmaya başlamadan önce 8 – 10 dakika civarında plan yaparak hazırlanma o çalışma için 1 saat ekstra zaman kazandırabilir. Bunu da önemli işlerimizi halletmekte kullanabiliriz.
Mali bütçe sisteminde “borç ve alacak haneleri” vardır. Sistem gereği bunların toplamları birbirine eşit olur. Aksi takdirde ya sistemimizde ya da hesaplarımızda bir yanlışlık vardır. Zaman bütçesi de buna benzer, tek farkı sütunlarında para yerine zaman olmasıdır. Etkili bir zaman bütçesi yapabilmek için neler yapmalıyız?
-
Zamanımızı bütçeleyin fakat belirli ölçülerde toleranslı olsun.
-
Olmayacak işlere vakit harcamayın.
-
Kendiniz ve birlikte çalıştığınız insanların sorunlarına gereğinden fazla zaman harcamayın.
-
İşi bitirdiğinizde bırakmayı bilin.
-
Mali bütçede olduğu gibi zaman bütçesinde de kayıt tutun.
-
Sonuç itibariyle; Hesabınıza her gün 86.400 saniye yatırılıyor, ertesi güne transfer edilemiyor. Hesabınız her sabah doluyor, ama her akşam boşalıyor.
GERİYE DÖNÜŞ YOK. HAYATIMIZDAKİ EN ACIMASIZ ŞEY, ZAMANDIR. GİTTİ Mİ GİDİYOR, DÖNDÜRMEYE NE GÜCÜN NE KUDRETİN YETİYOR.
Sağlıcakla kalın…