Thumbnail
  • 15.10.2024

Uçak motor teknolojisi, havacılık sektörünün en kritik bileşenlerinden biridir ve zaman içinde önemli evrimler geçirmiştir. Uçak motorları başlangıçta basit pistonlu motorlarla başlarken, günümüzde yüksek verimliliğe sahip jet motorlarına ve ileri teknolojiye dayalı sistemlere dönüşmüştür. Bu gelişim süreci, yakıt verimliliğinin artırılması, çevresel etkilerin azaltılması ve performansın optimize edilmesi üzerine kurulmuştur. Gelecekte, elektrikli ve hibrit motorlar, sürdürülebilir yakıtlar, 3D baskı ile üretilen parçalar ve yapay zeka tabanlı kontrol sistemleri gibi yenilikler, havacılık endüstrisinin dönüşümüne öncülük edecektir.

İster doğal ilerleme, ister organik büyüme, ister teknolojik evrim olsun, uçak motoru bakımı ve imalatı, özellikle sürdürülebilirliğe odaklanarak, uzun süreli etki için planlanan hızlı ancak küçük değişikliklerden geçiyor. Sera gazı ve karbon emisyonlarını ve bunun gezegenimiz üzerindeki zararlı etkisini büyük ölçüde azaltmak için sektörleri kapsayan dünya liderlerinin yaptığı açık çağrıyla birlikte, Havacılık üzerine düşeni yapmalı ve büyük ölçüde ilgi odağı olmaya devam etmelidir. 2050 yılına kadar Net Sıfır bitiş çizgisine ulaşmak herkesin hedefi olmalıdır. Yakıt tüketimini azaltma, sera gazı etkisi ile mücadele etme, yolcu kabinlerini daha sessiz hale getirme ve genel olarak sürdürülebilir havacılık şirketlerini yönetme konularında devrim niteliğindeki konseptlerini ve fikirlerini ileri süren az sayıda büyük motor üreticisi var. Daha sessiz kabinler sağlayarak yolcu konforunu artırmak, aynı zamanda yeni uçak motoru teknolojilerinin getirdiği Ar-Ge'nin bir sonucudur. Aynı zamanda, motorların yakıt verimliliği, SAF'nin kullanılması, ağırlığı azaltmak için alaşımlar ve polimerler gibi karma malzemelerin kullanılması, daha az maliyetli olan ancak daha güçlü ve verimli uçak motorları üretilmesine yol açan öğelere odaklanılmaya devam edildi.

Motorlara dişli kutuları eklemek, önemli büyük verileri toplayıp işlemeye yardımcı olan sensörlerle bağlantılı dijitalleştirme ve 5G teknolojisinden yararlanmak, yapay zekayı (AI) gerçek zamanlı olarak kullanmak gibi alışılmışın dışında fikirler. yakıt verimliliği sağlar, gürültüyü azaltır ve Arızalar Arasındaki Ortalama Süreyi (MTBF) artırır; bunların tümü güvenlik, sürdürülebilirlik ve yolcu konforu sağlar.

İşte havacılık mühendisliğinde (bazen) on yıl süren deneylerin bazı dikkate değer örnekleri.

Şanzıman Montajlı Motorlar

Motorları , verimliliği %16'nın üzerinde bir verimlilikle artırmak, yakıt tasarrufunu artırmak ve gürültüyü neredeyse %50 oranında azaltırken yakıt tasarrufunu artırmak için kurulmuştur

Pratt & Whitney, NASA ile işbirliği içinde, çığır açan bir teknoloji harikası olan Pratt & Whitney PurePower Dişli Turbofan (GTF) motor serisini, uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonrasında üretti. Şirket, motorun ön tarafındaki fana ve arka taraftaki türbine bağlanan bir dişli kutusu ekledi. Şanzıman, rotorların farklı hızlarda dönmesine olanak tanır; ön fan hızı ne olursa olsun, motorun arka türbini aynı dönemde üç kat daha hızlı döner.

Bu teknolojik gelişmelerin birçoğu, GTF motorlarının gürültü seviyelerini yaklaşık %25 oranında azaltmasıyla sonuçlandı ve daha da büyük bir başarı, karbon ayak izinde %75'lik etkileyici bir azalma oldu.

CFM RISE (Sürdürülebilir Motorlar için Devrimci Yenilik) 

Motor çeşitleri, emisyonları yüzde 20 oranında azaltmayı hedefliyor. Öndeki fan daha düşük hızlarda çalışırken, hava türbülansından kaynaklanan titreşimler ve fan kanatlarından gelen gürültü daha az olur. Ancak düşük hızlarda daha fazla hava emer. Bu, daha hafif kanat malzemelerinin tercih edilebileceği, işleme maliyetlerinin azaltılabileceği veya hatta daha az sayıda fan kanadına sahip olunabileceği ve bu motorların üretimini daha ekonomik hale getirebileceği anlamına gelir. 

Yine fanın düşük Dakika Başına Devir (RPM) hızında dönmesiyle motorun kullanım ömrü bakım maliyetleri azalır. Ayrıca marka, açık fan mimarisi gibi uçak motorlarında ve hibrit elektrik motorlarında da birçok test ve denemenin devam ettiği son teknolojileri piyasaya sürdü.

Elektrik üretmek için Argon gazının kullanılması , elektron akışları oluşturabilen plazma üretme kabiliyeti nedeniyle bir başka seçenektir. Bu elektronlar daha sonra uçak motorlarının ürettiği enerjiyi artırmak için kullanılabilir. Bu yöntem henüz deneysel aşamadadır.

Ters Dönüşlü Fan

Ters yönde dönen fanlar gibi motor teknolojisindeki yenilikler, ön tarafa, biri saat yönünde, diğeri saat yönünün tersine dönen ikiz fanların sabitlenmesini gerektirir. Bu, daha düşük hızlarda dönmeye olanak tanır, ancak daha yüksek bir RPM'de çalışmasına rağmen tek fan montajıyla karşılaştırıldığında çok daha fazla hava emer. Ters yönde dönen iki fan tarafından emilen büyük miktarda hava, motor tasarımcılarının havayı her bir fanda geriye doğru itmek için gereken motor kanatlarının sayısını azaltmasına olanak tanır. Bu yine üretim maliyetini azaltacaktır.

Ters yönde dönen fanlar aracılığıyla motora emilen hava, daha az hava türbülansı, doğal olarak düşük gürültü ve titreşim oluşturur ve böylece yolculara daha sakin ve rahatlatıcı bir uçuş sağlar. Diğer olumlu sonuçlar arasında aşınma ve yıpranmanın azalması, MRO maliyetlerinin nispeten azalması ve alaşımlar gibi daha hafif veya karma malzemelerin kullanılmasının sermaye harcamalarını azaltması yer alıyor. Bütün bunlar doğrudan işin yaşayabilirliği ve sürdürülebilirliğiyle bağlantılıdır.

Hibrit Güçlü Motorl

İşletmeler, enerji üretimi için fosil yakıtların yakılmasından, sistemlerinin elektrifikasyonuna giderek daha fazla geçiş yapıyor. Buna göre Boeing'in 787 modeli, operasyonlarında başarıyla hibrit güce geçti. Bununla birlikte, güç üreten bataryayı (Havacılık Türbini Yakıtının depolama yoğunluğundan daha ağır bir depolama yoğunluğuna sahip olan) yerleştirmek için havacılık mühendisleri, uçak gövdesi ağırlığını değiştirmeyi ve %20 oranında azaltmayı düşündüler. Gelecekte karlılık açısından pek çok araştırma yapılıyor. Daha hafif ve verimli pillere yönelerek pilin ölü ağırlığını azaltmak için önemli kaynaklar kullanılıyor. Bazı OEM'ler, bir uçağın kalkışından sonra hibrit elektrik motorları üzerinde denemeler yürütüyor. Ana güç, tüm uçuş süresi boyunca ATF kullanımı dışındaki pillerden alınan elektriğe geçer.

Bilgi ve İletişim Teknolojisi

Sensörlerin ortaya çıkmasıyla birlikte motor düzeneklerinin, alt düzeneklerinin ve bileşenlerinin performans parametreleri gerçek zamanlı olarak izlenebilmektedir. Buna, sensörler tarafından üretilen uçuş performansı okumalarının, 5G ve Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojileri kullanılarak uçaktaki veya yerdeki bilgi işlem sistemlerine hızlı bir şekilde aktarılabilmesi de dahildir. Bu şekilde toplanan büyük veriler daha sonra analize tabi tutulur.

Uçak Tasarımında Alternatif Havacılık Teknolojileri

Uçak tasarımcıları ve OEM'ler artık 3 boyutlu baskı teknolojilerinden faydalanıyor veya motor veya prototip tasarlamak ve üretmek için bileşenler ve alt montajlar üretmek amacıyla katmanlı üretim uyguluyor. Maliyet avantajları, özellikle motor prototipleri üzerinde devam eden tasarım ve araştırma çalışmaları sırasında ve ayrıca MRO hizmetleri sırasında gerekli yedek parça üretiminde avantajlıdır. Şirketler stok taşıma maliyetlerinden tasarruf edebilirler.

Biyoyakıt Katkılar

ATF'nin büyük maliyetini dengelemek ve emisyonlardan dolayı çevre üzerindeki olumsuz etkiyi azaltmak amacıyla, karma yakıt kullanılarak deneyler devam etmektedir. Burada geleneksel ATF, SAF veya Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı oluşturmak için biyoyakıtla harmanlanıyor. Bu, işletme maliyetlerinin azaltılmasına yardımcı olur ve uçağın karbon ayak izini azaltır.

Majentik Rulmanlar

Manyetik rulmanlar, hareketli parçalar arasındaki yüzeyden yüzeye temasın azaltılmasına yardımcı olur. Böylece, bu parçaların aşınması ve yıpranması büyük ölçüde azalır ve bakım ve stok tutma maliyetleri de azalır.

Anahtar Oyuncular

Motor üreticileri, motorları daha hafif ve daha güçlü hale getirmeye çalışmaktadır. Bazı önde gelen OEM'ler hem karlılık hem de sürdürülebilirlik hedeflerini gerçekleştirmek için elektrikli ve hibrit tahrik sistemleri üzerinde çalışıyor. Motor teknolojilerinde değişiklik yaratma konusunda önemli aktörler ve başarıları şunlardır:

Rolls Royce'un Ultrafan'

Rolls-Royce ahırının çığır açan havacılık motoru 'UltraFan', %100 SAF kullanılarak başarıyla test edildi. Büyük uçak motoru kategorisinde bu varyant verimlilikte %10 oranında iyileşme göstermiştir. Yeni dişli mimarisi fanın, kompresörlerin ve türbinlerin tamamının optimum hızda çalışmasını sağlar. UltraFan motoru geleceğin motorudur. Fan kasası ve kanatları, daha önce kullanılan malzemelerle karşılaştırıldığında muhtemelen %20 ağırlık tasarrufu sağlayacak bir malzeme olan karbon fiberden yapılmıştır.

Reaksiyon Motorları

İngiliz motor üreticisi Reaction Engine'in roket motoru Sabre, bir bakıma geleneksel tahrik sisteminin yerini alan, ezber bozan bir ürün. Sabre – Sinerjetik Hava Solunumlu Roket Motoru, hem yüksek hızlı uçakları hem de uzay gemilerini hareket ettiren devrim niteliğinde bir uçak motorları sınıfıdır. Motorun USP'si, bir roketin sağladığı güç ve hız ile jet motorunun yakıt verimliliğini gerçekleştirecek kalibredir. Reaction Engines'in SABRE motorları, hava soluma modunda Mach 5,4 ve uzay uçuşu için roket modunda Mach 25 kapasitesine sahiptir.

CFM Uluslararası

CFM International'ın gelişmiş LEAP motoru, dünya çapındaki müşterileri arasında yakıt verimliliği açısından endüstri standardı olarak ün kazanmıştır ve ticari uçak alanında büyük bir popülerlik kazanmaktadır. Buradaki uzmanlık, LEAP nozulunun, yakıtı ve havayı, zayıf yanık yanması sağlamak için önceden karıştırması ve bu unsurları yanma odası içinde karıştıran geleneksel yakıcılardan ayırmasıdır. LEAP motor müşterileri yakıt verimliliği ve CO 2 emisyonlarında yaklaşık %15 oranında fayda sağlıyor. Bu motorlar NOx emisyonlarında azalma ve motor gürültüsünde azalma sağladı; bu da uçaktaki yolcular için daha sessiz uçuşlar anlamına geliyor.

Tasarımda, kullanılan yeni malzemeler/alaşımlarda, ses, emisyon ve karbondan arındırma iyileştirmelerinde olsun, endüstri büyük ölçüde odak noktası olmaya devam ediyor. Bu nedenle havacılık ve uzay sektörü, geleceğin ihtiyaçlarını karşılarken, günümüzdeki her türlü artımlı değişime bakıyor. Dünya çapında uçak motorlarındaki yenilik ve gelişmeler hız kesmeden devam ediyor.

Hava yolculuğunun artan gerekliliği ve tercihi, havacılık ve uzay endüstrisinin de üzerine düşeni yapması yönünde baskı oluşturuyor. 

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği