Thumbnail
  • 10.03.2020

Ben ve benim gibi kök hücre nakli bekleyen binlerce hastanın umudu sizsiniz... Kan verin hepimizin umudu yeşersin...

 

Ben içinizden biriyim. İçimde herkes için tanıdık olan o yaşama sevincini taşıyorum. Otuz üç yaşındayım. Güzel bir hayatım, mutlu bir evliliğim var. Hobilerim, hayallerim var. Spor yapmayı, seyahat etmeyi, eşimle, dostlarımla vakit geçirmeyi çok seviyorum. Allah kısmet ederse çocuk sahibi olmayı, güzel bir hayat sürmeyi diliyorum.

 

Fakat bütün hayallerimi, bugün tek bir dileğin ardına gizledim: Sağlık. Hayatta her şeyin başının sağlık olduğunu yaşayarak öğrendiğim zor bir safhadan geçiyorum. Ben bugün sadece sağlıklı olmak istiyorum.

 

Kafamda bir şişlik tespit ettiğimde 2019 yılının Eylül ayıydı. Alışılmışın dışında bir durum olduğu için en kısa sürede Sakarya’da özel bir hastaneye başvurduk. Çekilen MR ve tomografi ile şişliğin sebebinin bir yağ bezesi olduğunu öğrendim. Bu sebeple geçirdiğim operasyonun sonucunda patolojiden gelen bilgi lenfoma olabileceği ve ileri tetkik yapılması gerektiği yönündeydi. 2 Ekim 2019 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Preferik Tarama Testi yapıldığında yanımda destek olmak üzere eşim ile birlikte yakın arkadaşım Taner ve Songül vardı. O gün testin sonucunda lösemi olduğumu öğrendim. Hastaneye derhal yatış yaptım, böylece ilk tedavi başladı. Birinci tedavinin olumlu yanıt vermesi sebebiyle birinci pekiştirme tedavisine geçildi. İkinci  pekiştirme tedavisi süresince 2 ay süreyle eve yollandım. 15 günde bir rutin kontrollerim vardı.

 

17 Ocak 2020’de hastalığın nüks ettiğini öğrendim. Bu sebeple bir üst tedaviye geçildi. İlk tedaviye yine olumlu cevap verdim, sırada bir kez daha pekiştirme tedavisi alma süreci var. Ancak hastalık nüks ettiği için hocalarımız ilik naklinin şart olduğunu söylüyorlar. Biz de bu amaçla yaptığımız kampanyalar ile kök hücre bağışı için farkındalık yaratmak istiyoruz.

 

Biliyorum ki, umut var.

Umut hepimiz için, herkes için var. Siz de kök hücre bağışında bulunarak bu umuda katkıda bulunabilirsiniz

.

Kök hücre, insan vücudunda bulunan, yaşam boyu kendi kendini yenileme ve farklı, tamamen olgun hücrelere dönüşebilme kapasitesine sahip hücrelerdir. İhtiyaç olduğu zaman kendilerinden sonraki hücrelere farklılaşarak, hücrelerin gelişimini, olgunlaşmasını ve çoğalmasını sağlarlar.

 

Organizma içinde yer alan tüm hücrelere dönüşebilen ve ana hücre olarak tanımlanan kök hücreler, vücutta ihtiyaç duyulan her bölgede yer alır. Böylece hastalanan veya hasarlanan tüm doku ve organların yenilenmesinde rol oynarlar. İhtiyaç duyulan hücre tipine dönüşerek; hastalık, yaralanma ve diğer sebepler nedeniyle oluşan organ ve doku hasarı ya da kaybını onarırlar. Bölünebilen yapıları sayesinde, aynı türden kök hücrelerin oluşumunda da rol oynarken aynı zamanda kas ya da kan hücrelerine dönüşebilirler. Pek çok farklı türü bulunan kök hücreler, kişi henüz anne karnında iken gelişimin ilk basamaklarında önemli rol oynayarak, organ ve dokuların oluşumunu sağlarlar. Hasta kişiye doğrudan damar yoluyla verilebileceği gibi hasarlı organa direkt olarak da nakledilebilen kök hücreler, hasta vücuda girdiğinde çoğalarak organizmanın ihtiyaç duyduğu hücrelere dönüşerek, hastalıklı dokuyu ya da organı onarabilirler.

 

Kök hücre bağışçısı ol!

Kök hücre bağışçısı olmak için; 18 - 50 yaş aralığında sağlıklı her birey kök hücre bağışçısı olabilir. Eğer bağışı kabul ederseniz, Gönüllü Kök Hücre Bağışçısı Bilgilendirme ve Onay Formu’nu doldurup imzalayarak bu bağışı resmi olarak onaylamanız sizden istenir. Ardından kan grubunuzun belirlenmesi, enfeksiyon hastalıkları açısından test edilmesi (HIV, Hepatit ve Sifiliz) ve doku tipleme testlerinin yapılabilmesi için sizden 3 tüp kan örneği alınır. Testler sonucunda herhangi bir enfeksiyon edilmez ise kök hücre bağışçısı olabilirsiniz.

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği