Tüm meslek dallarında olduğu gibi Uçak Bakımında da uzmanlık son derece önemlidir. Avrupa Birliğine uyum sürecinde tüm meslek dallarında uzmanlığı belgelemek için sertifikalandırmalar başlamıştır. Havacılık, sağlık ve hukuk gibi önemli ve küresel konularda ise bu sertifikalandırma öncelikli olarak uygulamaya konulmuştur.

 

Uçak Bakım sektöründe bu uzmanlık ülkelerin bağlı bulundukları otorite tarafından belirli şartlar altında belgelenmektedir (SHY Pat 66, EASA Part 66, FAA vb). Uzmanlığını belgeleyen bakım personeli yani Lisanslı teknisyen lisansına uçak tip sertifikalarını da dışardan aldığı teorik/pratik eğitimlerle işletebilir. Ancak bu lisans ile uçak bakımı yapabilmek için otoritenin denetlediği ve yetkilendirdiği - kalite sistemi olan- bir organizasyona ihtiyaç duyar.

 

Gerekli tüm şartlar sağlandıktan sonra uçak bakımına ve CRS (Certificate of Release to Service) vermeye başlayan personel bu safhadan sonra Onaylayıcı Personel (O/P) olarak anılacaktır.

 

Onaylayıcı Personel çok ön plana çıkmasa da uçak bakım sektöründe hatta havacılık sektörünün tamamında kilit öneme sahiptir. Yazının bundan sonrasında, bu mesleği yapan veya yapmak arzusunda olan tüm okuyucularımızın, özellikle genç kardeşlerimin bilmesini ve ezberleyene dek defalarca okumasını istediğim, JERRY LEDERER* tarafından oluşturulmuş bir yemini sizlerle paylaşmak istiyorum;

 

  • -Onurum üzerine söz veririm ki; yetkili bir teknisyen olarak bana verilen hakları ve imtiyazları kutsal bir itimat olarak tutacağım.

 

Onaylayıcı personel olarak yukarda belirtilen zorlu süreçleri aştıktan sonra sana verilen yetki ve hakları kutsal bilmeli ve hiçbir şartta prosedürlerden taviz vermemelisin. Prosedürlere uymak bir tercih veya keyfiyet değil senin, şirketin ve yolcular için bir zorunluluktur.

 

  • -Başkalarının emniyeti ve hayatının benim tecrübeme ve kararlarıma bağlı olduğunu çok iyi bilerek, kendim veya benim için değerli olan kişilere yapmak istemediğim gibi, başkalarını da asla bilerek tehlikeye atmayacağım.

 

İlk cümleyi okurken sanki bir doktor yeminine başlar gibi başladığına dikkat etmemiz gerekiyor. “Başkalarının emniyeti ve hayatı” üstelik aynı anda en az 150 kişinin hayatı bazen senin ellerinde olacak. Bazen torkmetrenin ayar vidasını doğru ayarlayarak, bazen doğru yapılmış bir emniyet teli ile yüzlerce hayatı sevdiklerine taşıyacaksın. Ya da tam tersi!!!

  • -Bu güveni kullanırken, kendi bilgimin sınırları dışında olduğunu hissettiğim bir işi asla yapmamaya ve onaylamamaya söz veririm; ayrıca, benden daha üst kademede olan fakat yetkili olmayan bir kişinin, benim daha iyi olan kararıma rağmen, uçak veya komponentlerini uçuşa elverişli olarak onaylamam için ikna etmesine izin vermeyeceğim.

 

Hepimiz insanız ve bilgimiz öğrendiklerimiz kadardır, yani sınırlıdır. Bu sebeple daha çok araştırmalı daha çok öğrenmelisin. Fransız filozofun da söylediği gibi - Bilgi güçtür. Ve eğer bu güce sahip olmadığına inanıyorsan, yani kokpitte tedirgin bir şekilde ekranlara bakıyorsan bunu kabullen ve yetkisi olmayan kişilerin rahat tavsiyeleri ile yüzlerce yolcunun canını tehlikeye atma.

 

  • -Kararımın para veya diğer kişisel kazançlarla etkilenmesine izin vermeyeceğim; hakkında kuşku duyduğum bir uçak veya komponenti uçuşa elverişli olarak göstermeyeceğim; kendimin doğrudan yapacağım bir muayene / kontrol sonucuna göre veya söz konusu uçak veya komponent üzerinde çalışan diğer teknisyenlerin yeteneği ile ilgili belirsizlikler varsa, uçağı uçuşa elverişli olarak onaylamayacağım.

 

İşten atılacağım korkusuyla hataları veya emniyetsiz durumları görmezden gelme. Sefere gidecek bir uçak için şirketler ticari kaygılar yüzünden çalışanına baskı yapabilir. Unutma ki uçak emniyetle inerse kahraman olursun inmezse insan faktörleri derslerine konu olarak tüm dünya da ünlü bir başarısız olursun.

 

Yanında çalışan kişilere güvenmiyorsan bunu profesyonel bir şekilde onlara söyle. Bir dost kaybetmek, emniyetsiz bir uçuşa ve sonuçlarına karşı tercih edilebilir.

 

  • -Yetkilendirilmiş bir teknisyen olarak, uçakların ve komponentlerinin uçuşa elverişliliği konusunda kararlar vermek üzere, üzerimde olan ağır sorumluluğun farkındayım. Bu sebeple, havacılığın gelişmesi ve mesleğimin itibarı / saygınlığı için yukarıda belirtilen tüm ilkelere boyun eğmez bir bağlılık göstereceğime ant içerim.

Bir kez hata yapan bir teknisyenin bu hatası hem kendi hanesine, hem bakım kaynaklı hatalar olarak tüm sektörün hanesine yazılacaktır. Bu senin ve yaptığın mesleğin itibarın sarsar. Taşıdığın ağır sorumluluğu iyi anla ve yanında çalışan Yardımcı Teknisyenlere bunu anlatmaya çalış. Yanında çalışan kişinin sorduğu her sorunun havacılığın ve emniyet kavramının gelişmesi için bir tuğla olduğunu unutma. Her zaman oku, notlar al ve öğrenmekten gelişmekten vazgeçme. “

 

Zevk alarak yazdığım bu yazının finaline geldiğimde; sahip olduğumuz işin değerini, önemini ve duygusal kalıntılarını ömrümüz boyunca taşıyıp, aynı ciddiyetle gelecek güzel kardeşlerimize bırakmamız gerektiğini düşünüyorum.

Emniyetli ve Hayırlı çalışmalar dilerim.

 

Not: Koyu yazılar orijinal metinden alınmıştır. Altlarında ise her okuyanın kendisine gerekli mesajı çıkartması için 2. Tekil şahıs kullanılmıştır.

* JERRY LEDERER, FLIGHT SAFETY FOUNDATION KURUCUSU VE BAŞKANI

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği