Thumbnail
  • 15.04.2023

Model Uçakçılık

 

Bir çoğumuz havacılığı bir tutku olarak tanımlasak da havacılık yediden yetmişe, meslek fark etmeksizin herkes için her zaman büyük bir ilgi kaynağı olmuştur. Yine bir çoğumuz göklerde uçma düşüncesinin verdiği özgürlük hissini bu ilginin en temel sebebi olarak tanımlarız. Hava araçları ise şimdilik insanoğlu için gökyüzünde uçmanın yegâne yolu olduğundan, günümüzde hava araçları, özellikle uçaklar, bu tutkunun merkezinde yer alır.

 

Model uçakçılık bu açıdan biz havacılık tutkunlarının en çok icra ettiği hobiler arasında her zaman yerini almıştır.  Bu yazımda model uçakçılık ile alakalı temel bilgiler, model uçak yapımında kullanılan malzemeler, temel aerodinamik kuralları, uçuş kumanda yüzeyleri, motor ve pervane seçimi, model uçak tiplerinin uçuş karakteristikleri de dahil olmak üzere işinize yarayacak birçok konuda bilgi vermeye çalışacağım. Siz değerli okuyucularımızla model uçakçılık hakkında kullanacağınız temel bilgileri paylaştıktan sonra her ay bir model uçak yapımının sıfırdan tüm aşamalarını, yapım için gerekli çizimleri ve uçuş görüntülerini sizlerle köşemde paylaşıyor olacağım.

Hazırsanız bu sürece başlarken ilk yapılması gereken şey, yani yapılacak uçak tipinin seçimi ile yolculuğumuza başlayalım. Havacılıkta her uçak tipi yapılış amacına uygun hizmet etmek üzere dizayn edilmiştir. Gerçek uçakların minyatür kopyaları olan model uçaklar için de bu geçerlidir. Örneğin kanat boyu kısa ve kanat kalınlığı ince uçaklar daha hızlı uçmaya ve ani manevralar sergilemeye daha müsaitken, daha uzun kanat açıklığına sahip uçaklar daha düşük manevra kabiliyeti ve hızlara, ancak daha fazla kaldırma kuvvetine sahiptir.

Başlarken Yavaş Uçuş Karakteristiğine Sahip Uçak Seçin

Bir radyo kontrol (RC) uçağı uçurmak için gereken kas hafızasını ve hızlı tepki verebilme kabiliyetini kazanmak biraz zaman alabilir. Yavaş bir uçak, hatalara ve uygun olmayan girdilere tepki vermeniz için size daha fazla zaman verecektir. Yavaş uçaklar ilk başta havalı görünmüyor olabilir. Ancak başlangıçta önemli olan uçağınızın havalı görünmesi değil uçabilmesidir. Uçuramadığınız havalı bir uçak sizin hevesinizi kıracak ve bu tutkudan uzaklaştıracaktır. Üstten kanatlı uçaklar (kargo uçakları, eğitim uçakları vb.) başlangıç için gayet uygun olacaktır.

Elektrikli Uçakla Başlayın

Eskiden elektrikli uçaklar hantaldı ve gücü yetersizdi ancak artık durum farklı. Günümüzün elektrikli R/C uçakları çok fazla güce sahip olabiliyor. Uçmaları ve bakımları yakıtla çalışan uçaklara kıyasla daha basit ve masrafsız.  Benzinli ve nitrolu uçaklar oldukça harika, ancak içten yanmalı motorun karmaşıklığını eklemeden önce uçmayı, çarpmayı ve tamir etmeyi mutlaka öğrenmenizde fayda var.

Köpük Kullanın

Model havacılıkta balsa ve köpük en yoğun şekilde kullanılan iki materyal olarak karşımıza çıkmaktadır. Balsa, detaylı şekiller üretmek için daha kullanışlıdır ve profesyonel modelciler tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Ancak balsa uçakların inşası daha zor, daha maliyetli ve tecrübe gerektiren bir iştir. Bu noktada yeni başlayanlar için depron ve fotoblok gibi köpük malzemeler girmektedir. Bu tip köpük malzemelerin dayanımı yüksek, maliyeti düşük, inşası ve tamiri kolaydır.

Dihedral ve yüksek kanatlar uçağın seviyesini korumanıza yardımcı olur. Dihedral, ana kanadın nazik bir V şekli alması olarak tarif edilebilir. Bu, uçağınızın düz uçuşunu sağlayabilmesine yardımcı olur. Genellikle akrobasi yapma yeteneğinizi kaybedersiniz, ancak daha dengeli bir uçuş elde edersiniz. Kanadın konumu da istikrarlı uçuş için önemlidir. Kanat gövde üzerinde ne kadar alçaksa, uçak o kadar çevik olur. İlk uçağınız için yüksek kanat tercihine gitmenizi öneririm. Unutmayın, ilk uçuşlarınızda önemli olan olabildiğince yavaş ve stabil bir uçuş elde edebilmektir.

Çok Büyük veya Çok Küçük Olmasın

Sahip olduğunuz alanı da göz önünde bulundurarak doğru boyutta uçağı seçmek önemlidir. Genel olarak, uçağınız ne kadar küçük ve hafifse, o kadar fazla çarpışmaya dayanabilir. Bu aynı zamanda rüzgara karşı daha hassas olacağı ve muhtemelen daha kıvrımlı olacağı anlamına gelir. Daha büyük uçaklar daha dengeli olma eğilimindedir, ancak kalkış ve iniş için daha fazla alana ihtiyaçları vardır. Küçük uçakların kanat alanları daha küçük olacağı için ürettikleri lift de daha küçük olacaktır. (s=kanat yüzey alanı) Bu sebepten dolayı uçağın havada tutunabilmesi için daha hızlı hareket etmesi gerekecektir ve bu durum da yeni başlayanlar için uçağın kumanda edilmesini zorlaştıracaktır.

 

Bu tarz başlangıç uçakları genellikle 90 cm kanat açıklığına sahiptirler ve uçmak için 200 X 200 metre açık alana ihtiyaç duyarlar.

Tamiri Kolay Bir Uçak Arayın

Makalenin bu noktasına kadar fazlaca söylenen bu trendi mutlaka hissetmişsinizdir. Evet; uçağınız defalarca ama defalarca düşecek. Bunu kabul etmeniz gerekiyor. Model uçakların düşmesi eğer çok profesyonel değilseniz bu hobinin inkâr edilemez bir parçası. Yani, bir yere çarptığınızda veya bir şeyi kırdığınızda, geri dönüp uçabilir misiniz? Uçağınız için yedek parça satın alabileceğinizden emin olun. Bir numaralı yedek parça pervanedir. Ortak ve bulunması kolay parçalara sahip bir uçak seçmek iyidir. Bu sebeple uçağınızın tüm malzemelerini olabildiğince ucuz malzemelerden seçmeye özen gösterin. Pahalı malzemeler satın almak için fazlaca zamana ihtiyacınız olacak.

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği