Thumbnail
  • 15.01.2025

 İstanbul’da, Sarayburnu’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun idare merkezi olan (400 yıl) muhteşem bir saraydayım: Topkapı Sarayı.

 Sarayın yapım yılı 1478’dir. Yaptıran ise Fatih Sultan Mehmet’tir. Topkapı Sarayı, Padişah Abdülmecid’in Dolmabahçe Sarayı’nı yaptırmasına kadar, devletin idare merkezi olmuştur. Aynı zamanda Osmanlı Padişahlarının da yaşadığı yerdir. Yaklaşık 4000 kişinin burada yaşadığı bilinmektedir

 Topkapı Sarayı günümüzde 80.000 metrekarelik bir alanda yer almaktadır. Sarayın mimarisini tek bir mimar yapmamıştır; başlıca mimarlar Davud Apa ve Alaüddin’dir. Mimar Sinan, sarayın sadece bir bölümünü inşa etmiştir. İlk kez Padişah Abdülmecid tarafından müze olarak açılmıştır. Müze olmasındaki amaç, o dönemde eski eserleri, yabancılara ve devlet büyüklerine sergilemekti.

 Topkapı Sarayı, 1600 metre yüksekliğinde ve etrafı 1400 metre uzunluğunda surlarla çevrili bir saraydır. 23 adet kulesi bulunmaktadır ve başlıca 2 bölümden oluşur: Dış Saray (Birun) ve İç Saray (Enderun). Harem, Enderun’un bir parçasıdır.

Topkapı Sarayı, İstanbul yarımadasının ucunda, Sarayburnu üzerinde, Bizans Akropolü’nün üzerine inşa edilmiştir. Marmara Denizi, Boğaziçi ve Haliç ile çevrilidir. Sarayın içinde 3 ana kapı vardır:

1. İmparatorluk Kapısı (Bab-ı Hümayun)

2. Babüsselam (Orta Kapı) – asıl giriş buradan yapılmaktadır.

3. Babüssade – Padişahın özel ikamet yeri.

 Ayrıca, 4 avlu, Harem, Gül Bahçesi ve diğer bahçeler de saraya dahildir.

 Topkapı Sarayı’nın adı, 18. yüzyıla kadar Saray-ı Cedid-i Amire olarak biliniyordu. Sonraları Topkapı denilen köşkün adından dolayı Topkapı Sarayı adı verilmiştir.

 3 Nisan 1924 tarihinde ise Mustafa Kemal Atatürk tarafından müzeye dönüştürülmüş ve Cumhuriyetin ilk müzesi olarak halka açılmıştır. Günümüzde 300.000 arşiv belgesi, koleksiyonlar, kutsal emanetler, mücevherler, devlet madalyonları ve takılar bulunmaktadır. Topkapı Sarayı, dünyanın en büyük saray müzelerinden biridir. Sarayın içinde, tarihi elmasların en ünlüsü olarak adlandırılan 86 karatlık Kaşıkçı Elması yer almaktadır. Çevresi 49 adet çift sıra halinde iri pırlanta ile süslenmiş olan Kaşıkçı Elması, görenleri adeta büyülemektedir.

Ayrıca sarayda, Sultan I. Mahmud’un, Nadir Şah’a hediye etmek için yaptırdığı ancak Şah’ın ölümüyle sarayda koruma altına alınan Topkapı Hançeri de bulunmaktadır. Hançer, zümrüt ve elmas taşlarla süslenmiştir ve 35 cm uzunluğundadır. Kabzasının ucunda bir saat gizlidir. 1747 yılında yaptırılmış olup, dünyanın en değerli hançerleri arasında yer almaktadır. Hançerin kını altın olup, üzerinde mineli çiçek motifleri bulunmaktadır.

 Ayrıca, Yavuz Sultan Selim’e ait bir kristal saplı hançer de sarayda sergilenmektedir.

 Sultan II. Mahmud’un tahtı da Topkapı Sarayı’nda sergilenmektedir. Öte yandan Osmanlı hanedanının giysileri, özel eşyaları, porselen ve silah koleksiyonları da burada yer almaktadır.

Sarayın giriş kapısındaki yazı oldukça dikkat çekicidir:

 “Ya Valiyete Külli Mazlum” (Tüm mazlumların sığınağı).

 Topkapı Sarayı, günümüze kadar ulaşan dünyanın en eski ve en büyük sarayıdır. 1985 yılından itibaren de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Sarayın içinde bir medrese, cami, meclis ve darphane bulunmaktadır.

 Gelelim sarayın en gizemli ve en etkileyici bölümü olan Harem kısmına:

 Haremdeki oda sayısı 400’dür. Sarayın en gözde bölümüdür. Burası Padişahın ailesinin ve cariyelerin yaşadığı yerdir. Sarayın en estetik bölümüdür. Haremdeki Hünkâr Sofrası bölümü, Padişahların tören ve kabul salonu olarak kullanılan kısımdır. Yine haremde bulunan Hünkâr Hamamı ise Padişahın özel banyosuydu.

 Topkapı Sarayı, İstanbul’a gelenlerin ilk görmeleri gereken yer olmalıdır. İstanbul’da tarihi yarımadadaki en önemli yer Topkapı Sarayı’dır. Topkapı Sarayı, aynı zamanda İstanbul şehrinin önemli simgelerinden birisidir. Günümüzde en turistik noktaların başında yer almaktadır. Duvarlarının altın varakla işlendiği, çiçek motiflerinin yer aldığı ve en çok kırmızı ile mavi renklerinin kullanıldığı bu görkemli sarayı gezmek için uzun bir süre ayırmanızı öneririm, çünkü gezmekle bitiremeyeceksiniz ve çok etkileneceksiniz.

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği