10. Kablosuz teknolojinin dikkatli kullanımı

Dr. Havas’a göre kablosuz yaşamın etkilerinden korunmanın en doğru yolu hayatımızda kablolu yaşamı kablosuza göre daha fazla tercih etmek olmalı. Sayılamayacak kadar çok örneği olan kablosuz teknoloji, her geçen gün kullanımı artarak hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Cep telefonlarından, çoğu ailenin bebekleri için kullandığı monitörlerden, bilgisayar oyunlarına ve antenlere kadar örneklendirebiliriz.

 

Dr. Havas’ın en son verdiği bilgilere göre pek çok göz rahatsızlığına sebep olan kablosuz yaşamın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ile ilgili çalışmalar ise henüz tamamlanmamıştır. Beyin kanserinin, kısırlığın, nörolojik hastalıkların gittikçe artma sebeplerinin kablosuz yaşam olabileceği üzerine araştırmalar devam etmektedir.

 

11. RF azaltma ve RF den korunmak

Dr. Havas cep telefonunun neden olduğu radyasyona maruz kalmayı azaltmak için cep telefonlarını hoparlör modunda kullanmak gerektiğini ve mümkün olduğunca daha az elde tutarak kullanmanın daha sağlıklı olduğunu tavsiye etmektedir. Antenlerin insan sağlığını olumsuz etkilediği ile ilgili çalışmalar bize cep telefonlarını bildiğimiz klasik kablolu kulaklıklar ile kullanmanın da antenlerle aynı olumsuz etkiyi yapacağı için insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini göstermektedir. Bu nedenle kulaklıkla kullanılan cep telefonları da bütün vücudumuza ışının yayılmasına neden olmaktadır. Sağlığımızı korumak için tercih edeceğimiz bir başka opsiyon ise kauçuk tüpten sesi hava aracılığıyla gönderen Blue Tube kulaklıklardır. Bildiğimiz Blootooth kulaklıkla ilgisi olmayan Blue Tube kulaklıklar ile konuşmamız tavsiye edilmektedir. Telefonlarımızı kullanmadığımızda ise uçuş moduna getirmek sağlığımız için olan etkilerini engellemekte olup yaydıkları RF ise sadece bataryayı çıkarttığımız zaman en düşük seviyeye gelmektedir. Ne yazık ki yeni teknoloji cep telefonlarında bu da mümkün olmamaya başlamıştır.

 

Ayrıca cep telefonlarımız devamlı olarak en yakınlardaki antenlerle konuşur. Bu nedenle cep telefonlarımızı kıyafetlerimizin ceplerinde, kemerlerimizde ya da vücudumuza temas eden yerlerde asla taşımamalıyız.

Son yıllarda cep telefonu kullanıcılarını olumsuz frekanslardan korumak için bazı koruma kılıflarından bahsedilmektedir ancak bu kılıflar %100 koruma sağlayabilirlerse cep telefonlarımız çağrı alamayacak ve onları kullanmamız mümkün olmayacaktır. Mutlaka etkilerini azaltacaktır ancak %100 korumayı sağlamaları asla mümkün olmayacaktır.

 

Son yıllarda komşularımızdan yayılan RF’leri / mikrodalgaları bloke etmek için etkili olan birkaç materyal bulunmuştur. Bunlardan Guelp, Ontario tabanlı Güvenli Yaşam Teknolojileri en iyi bilinenlerdendir. Eğer etrafınızda çok fazla radyasyon yayılmasına neden olan kaynaklar varsa koruyucu boyalarla (Yshield paint) evlerinizi boyamakta fayda olacaktır. Son yıllarda yeni bir buluş olan ve arz talep nedeniyle henüz fiyatı pahalı olan bu boya ile bütün evinizi boyamanız mümkün olmayabilir en azından sadece yatak odanızı ve çocuklarınızın en çok zaman geçirdiği odaları boyamak sağlığınızı korumak için atılacak bir adımdır. Apartmanda yaşıyorsanız boyama yapacağınız odanızın bütün duvarları, tavaları ve tabanı da boyanmalıdır. Müstakil bir hayat sürdürüyorsanız sadece evinizin sağında ve solunda Wifi kullanan komşunuz varsa, sadece evinizin iki tarafındaki duvarları boyayarak koruma alanı oluşturabilirsiniz. Tabi bu şekilde koruma altına aldığınız odalarınızda elektro manyetik alan ve kablosuz alan oluşturmamaya dikkat etmelisiniz. Bazı araştırmacılar alüminyum kaplı duvar kağıdının da aynı korumayı sağladığını belirtmektedir.

 

Birçok elektroduyarlılığı olan kişiler geceleri gümüş iplik dokumasından, elyapımı olan yatak gölgeliği kullanarak kendilerini daha basit yöntemle korumaktadırlar. Bunu tercih edecekler için Dr. Havas yatağın üst, alt ve her yanını kapatma gerekliliğini tavsiye etmektedir.

 

Bazı insanlar RF yayan akıllı sayaçları 4 kata kadar folyolayarak onların elektrosensitivity belirtilerini düşürmektedirler fakat bina biolojisti nükleer enerji santrali eski teknisyeni ve operatörü Sal La Duca bu çözümün alüminyumun iletken bir materyal olmasından dolayı tehlikeli olduğunu belirtmektedir. Bu metod çok iyi araştırılıp topraklama ile beraber kullanılmalıdır.

 

Daha sağlıklı ve bilinçli bir hayat dilerim.

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği