Bu sayıda Diyarbakır Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri ile Havacılık hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik. Bir öğretmen olarak doğru yerde, doğru zamanda, bu başarılı öğrenciler ile bir arada olmak ve edindiğim bilgileri paylaşmaktan ve havacılığı sevmelerine bir parça katkı sağlamaktan çok mutluluk ve onur duydum.

 

Bana bu onuru ve mutluluğu yaşatan Diyarbakır Bahçeşehir Eğitim Kurumları Yönetim kurulu Başkanı Zeki Esen Bey’e, Diyarbakır Bahçeşehir Eğitim Koordinatörü Vuslat Dağdelen Hanımefendi’ye, Diyarbakır Fen ve Teknoloji lisesi Müdüresi Azra Geçer Çetin Hanımefendi’ye, okulumuzun değerli rehber öğretmeni Fulya Akay Hanımefendi’ye, Diyarbakır Bahçeşehir Fen ve Teknoloji stam a direktörü Emrah Akdoğan Bey’e, bana her konuda yardımcı olan okulumuzun değerli Mhb. Sorumlusu Müjde Ertek Hanımefendi’ye ve daha ismini sayamadığım tüm değerli insanlara hepinizin huzurunda sonsuz teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum. Siz değerli UTED okuyucuları, Bahçeşehir Diyarbakır yönetiminin, değerli öğretmenlerimin ve öğrencilerinin yeni yılını en içten dileklerimle kutluyorum.

 

JERFİN ÖZTEMEL

UTED: Havacılık ile ne zaman tanıştınız ve havacılık hakkında ne düşünüyorsunuz?

Jerfin Öztemel: Çocukluktan beri uçakların nasıl uçtuğunu hep merek ediyordum, ilkokul yıllarımda uçurma yapmıştım. Buradan yola çıkarak havacılık ile tanıştım. Daha sonra liseye geçtiğimde okulumuzda bulunan havacılık kulübüne üye oldum ve model uçak eğitimi almaya başladım. Bununla birlikte uçağın havada nasıl tutunduğunu (Uçak aerodinamiği ve uçuş prensibini) öğrenmeye başladık bu vesile ile uçağın nasıl uçtuğunu öğrendim. İleride havacılık mesleğini seçersem buradan aldığım her bilginin işime yarayacağını anladım. İnsanoğlu var olduğundan beri hep uçmayı hayal etmiştir. Havacılık tarihini bir parça da olsa inceleme fırsatı buldum ve o günden sonra havacılığa ilgimi sürekli arttı.

 

UTED: Havacılık denince ilk aklınıza gelen isimler hangileri?

Jerfin Öztemel: Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ, Sabiha Gökçen ile bu isimleri yazmama vesile olan havacılığı sevdiren ve ilgi duymama vesile olan değerli model uçak öğretmenimiz İsmet İlhan hocamızdır.

 

UTED: Gelecekte havacılık mesleğinde yer alırsanız hangi alanda çalışmak istersiniz?

Jerfin Öztemel: Şimdilik havacılık mesleğini düşünmüyorum, ama ileride ne olur bilinmez. Burada olmaktan çok mutluyum çünkü iyi bir hobi edindiğime inanıyorum. Bunun içinde okul yönetime ve aileme sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

 

UTED: Havacılık ile ilgili ne gibi çalışmalarınız oldu ve bu alanda projeleriniz nelerdir?

Jerfin Öztemel: İlk olarak okulumuzda yapılan model uçak faaliyetlerinde bulunarak, ileride bulunduğum şehirde sosyal amaçlı projelerde yer alıp kendi şehrime katkıda bulunacağım. Ayrıca bu yıl ikinci kez katıldığımız FLL (First Lego League) turnuvasında projemizi havacılık alanından seçtik. Yapacağımız çalışmada uçak kazalarında kuşkarın etkisini inceliyoruz.

 

HELİN ROJDA KILIÇASLAN

UTED: Havacılık ile ne zaman tanıştınız, ve havacılık hakkında neler düşünüyorsunuz?

Helin Rojda Kılıçaslan: Havacılıkla ilgilenmeye küçükken yaptığım kağıt uçaklarla başladım. Bahçeşehir Fen ve Tek. Lisesi’ne geldiğimde ise İsmet İlhan hocamızla tanıştık, model uçak eğitimi ve temel havacılık eğitimleri aldık. Artık kendi model uçaklarımızı yapıp uçurduk, tüm bunlar el becerilerimi geliştirirken hayal dünyamda yepyeni kapılar açtı. Küçüklüğümden beri hep uçakların nasıl uçtuğunu ve nasıl yapıldığını merak ettim. Neyse ki liseye başladığımda hayallerim gerçeğe dönüştürme imkanı buldum. Okulumuzda havacılık kulübü olduğunu öğrenip hemen havacılık kulübüne üye oldum. Artık hayal ettiğim yerde ve uçağın nasıl uçtuğunu ve nasıl yapıldığını uygulamalı olarak öğrenmeye başladım. Bahçeşehir Fen ve Tek. Lisesine hayallerimi gerçekleştirdiği için çok teşekkür ederim.

 

UTED: Havacılık denince ilk akla gelen isimler kimlerdir ve neden?

Helin Rojda Kılıçaslan: Havacılık denince ilk aklıma gelen isimler Wright kardeşler, Vecihi Hürkuş. Çünkü günümüzde hem havacılığın gelişmesinde ve mühendislik alanında çok katkıları olmuştur. Pilot olarak da dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen Hanımefendidir.

 

UTED: Gelecekte havacılık mesleğinde yer alırsanız hangi alanda çalışmak istersiniz?

Helin Rojda Kılıçaslan: Havacılık yaşamımın her parçasında vardı ve her parçasında olmaya devam edecek. Ne mutlu bana hayal ettiğim yerdeyim.

 

UTED: Havacılık ile ilgili ne gibi çalışmalarınız oldu, ve bu alanda projeleriniz nelerdir?

Helin Rojda Kılıçaslan: İki yıldır okulumuzun havacılık kulübündeyim ve model uçakla ilgileniyorum, bu yıl ikinci kez katıldığımız FLL (First Lego League) Robot Yarışmasının Teması hayvanlar üzerine. Biz de buradan yola çıkarak havacılık alanında bir proje ile katılmayı planlıyoruz. Son yıllada uçak kazalarında kuşların da etkisini gördük. Bu alanda her ne kadar bilimsel çalışmalar yapılsa da tam netice alınamamış olduğunu gördük. Bu konuyu seçmemizin en büyük nedeni İsmet İlhan hocamız... Bazı derslerde bizlere uçak kazası kırım raporları belgeselleri izletti. Buradan yola çıkarak bu projeyi geliştirip çalışmaya başladık.

 

ARİN DAĞTEKİN

UTED: Havacılık ile ne zaman tanıştınız ve havacılık hakkında neler düşünüyorsunuz?

Arin Dağtekin: Havacılıkla ilk tanışmam anaokulunda öğretmenimiz bize kağıt uçak yapmayı öğretmesiyle oldu. O zamanlar küçüktüm, insanlar bana ”Eğer hayvan olsaydın ne olmak isterdin” diye sorduklarında, ejderha kuş olmak istediğimi söylerdim. Hep uçmayı hayal etmiştim. Şimdi günümüzde yolculuk yaparken yolculuklarımı uçak ile yapıyor ve uçmak duygusunu bu şekilde yaşıyorum. İyi ki varsınız, Wright kardeşler...

 

UTED: Size havacılığı sevdiren ve ilgi duymanıza sebep olan nelerdir?

Arin Dağtekin: Öncelikle izlediğim filimler ve okuduğum kitaplar, havacılığa ilgi duymama neden olmuştur. Ayrıca uçağa bindiğim zaman bende gerçekten güzel bir his uyandırıyor ve mutlu oluyorum.

 

UTED: Gelecekte havacılık mesleğinde yer alırsanız hangi alanda çalışmak istersiniz?

Arin Dağtekin: Wright Kardeşler ve Vecihi Hürkuş gibi uçak mühendisi ya da hesap yapmayı çok sevdiğim için Dispecer (Uçuş Planlaması) olmak isterdim. Yani uçuş yapmasam da uçucu insanlara (pilot) yardımcı olmak istiyorum.

 

 

EZGİ EKİNCİ

UTED: Havacılık ile ne zaman tanıştınız ve havacılık hakkında neler düşünüyorsunuz?

Ezgi Ekinci: Küçükken evimiz bir dönem havalimanına yakın bir yerdeydi. O koca uçakların nasıl uçtuğunu ve nasıl indiğini hep merak etmişimdir. Heyecanla uçakları izlerdim ve kağıttan uçaklar yapardım. Biraz büyümeye başladığında öğretmenimizle birlikte kağıt uçaklar yapar ve uçururduk. Bu yıl Bahçeşehir Fen ve Tek. Lisesine kayıt yaptırdım ve havacılık kulübü olduğunu öğrenip hemen üye oldum. Hem uygulamalı hem de teorik eğitim almaya başladık. Bu şekilde hem hayallerimi gerçekleştirdim. Bana bu güzel katkıyı sağlayan Bahçeşehir Eğitim kurumlarına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

 

UTED: Havacılık denince ilk akla gelen isimler kimlerdir ve neden?

Ezgi Ekinci: Vecihi Hürkuş ülkemize havacılık anlamında çok bilgiler kazandırmıştır. Kurtuluş Savaşında da üstün hizmetleri olmuştur. Dolayısıyla ülkemiz için değerli bir isimdir. Sabiha Gökçen ise hem ülkemizin hem de dünyada ilk kadın savaş pilotudur. Kadınların da hem sivil pilot hem de savaş pilotu olabileceğinin en güzel örneğidir.

 

UTED: Gelecekte havacılık mesleğinde yer alırsanız hangi alanda çalışmak istersiniz?

Ezgi Ekinci: Uçak mühendisi olabilirim, en çok yapmak istediğim mesleklerden birisidir. Sebebine gelince uçak tasarlamak ve uçakların yapısını incelemek istiyorum. Tabii bunun için çok çok iyi eğitim almak gerekiyor. Bunun için ilk adımı attım. Hem model uçak yapıp, hem de teorik bilgiler alıyorum.

 

UTED: Havacılık ile ilgili ne gibi çalışmalarınız oldu ve bu alanda projeleriniz nelerdir?

Ezgi Ekinci: İsmet İlhan hocamızdan edindiğimiz model uçak teorik ve uygulamalı eğitimleri bu yıl Diyarbakır’da SOSYALBEN derneğinin desteği ile dezavatajlı çocuklara aktarmak için çalışmalar başlattık.

 

ADAR EKEN

UTED: Havacılık ile ne zaman tanıştınız ve havacılık hakkında neler düşünüyorsunuz?

Adar Eken: Havacılıkla ilk defa küçük yaşlarda kağıt uçak ve uçurma yaparak başladım. Uçmanın nasıl bir şey olduğunu hep merak etmişimdir. Uçağa ilk kez bindiğimde yaşadığım duygu ise tarif edilemez güzellikteydi. İzlediğim filimler de beni bu alana itti. Okulumuzda havacılık kulübü olduğunu öğrendim ve hemen üye oldum. Model uçak yapımını ve bununla birlikte temel havacılık eğitimleri de almaya başladık.

 

UTED: Havacılık denince ilk akla gelen isimler kimlerdir ve neden?

Adar Eken: Hazerfen Ahmet Çelebi, Wright Kardeşler ve Sabiha Gökçen… Aklıma gelen ilk üç isim diyebilirim... Hepsi havacılık alanında ilklere imza atmış kişiler.

 

UTED: Gelecekte havacılık mesleğinde yer alırsanız hangi alanda çalışmak istersiniz?

Adar Eken: Havacılık ile uğraşacak olursam, muhtemelen savaş uçağı pilotu olurdum. İçimdeki asi ruhu gökyüzünde kartal gibi süzülerek yaşamak müthiş bir deneyim olurdu.

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği