ASLA PES ETME
Değerli okuyucular, bu ay değişik bir konuya değinmek istiyorum.
Özellikle genç kardeşlerimizin yeni bir yetkinlik kazanma sürecinde dikkate almalarının gerektiğini düşünüyorum.
Her bir yeni yetkinlik kazanma eylemi; değerli, zor ve irade gerektiren bir süreçtir. Kazanılmak istenen yetkinlik için öncelikle zihinsel olarak kendinizi hazırlamanız zorunluluktur. Bir örnekle konuya açıklık getirmeye çalışacağım. Diyelim ki bir bilgisayar yazılımının iyi derecede kullanıcısı olmak istiyorsunuz. Buradaki örneğimizde Microsoft Excel uzmanı olmanızı hedeflediğinizi varsayalım. Daha önce sadece Windows kullanıcısı olduğunuzu, mesajlara bakabildiğinizi, internette rahatlıkla dolaşabildiğinizi düşünelim. Yani ileri Excel yazılımı kullanımı konusunda yetkinlik, bilgi ve tecrübe seviyeniz ortalama %2 seviyesindedir. Hedef %90-95’lere ulaşmak.
Eğitim süreci başladığında doğal olarak çok küçük adımlarla gidilir.. Gelişim sağladığınızı anlamanız mümkün bile değildir. Süreç ilerledikçe aldığınız mesafenin çok olmadığını görüp hafif hafif umutsuzluk belirmeye başlar. İşte yazımın başlangıcında bahsettiğim zihinsel hazırlık bu süreçte çok işinize yarayacaktır. Bu hissiyatı yaşadığınızda asla pes etmeyin. Resimdeki grafikte görüldüğü gibi pes etme bölgesinde pes etmemeniz çok ama çok önemli. "Ben başaramıyorum bu işi, asla öğrenemeyeceğim" dediğiniz nokta belki de bilgi-tecrübe ve yetkinliğinizde sıçramanın başlayacağı noktadır. Maalesef birçok kişi bu noktalarda pes etmekte ve bu umutsuzluk başka konulardaki yetkinlik çalışmalarına da engel olmaktadır.
Pes etme alanında vazgeçmeyenler belli bir müddet sonra fark edilir artışları görünce bu sefer umutsuzlukların umuda ve hevese döndüğüne şahit olacaklardır. O aşamadan sonra bilgi, beceri ve yetkinlik seviyeleri ivmeli bir şekilde artacaktır.
Devamında benzer bir yetkinlik kazanma istendiğinde örneğin Microsoft Word öğrenme süreci çok daha hızlı gerçekleşecektir. Yazılım öğrenme süreci yaklaşık 5-6 ay zamanınızı alabilir.Ancak örneğin yeni bir lisan öğrenme süreci 1-2 yıl süreceği için bu grafiğin önemi şüphesiz daha da artacaktır.
Sonuç olarak, hangi yetkinliği kazanmak istiyorsanız isteyin öğrenme ve gelişim sürecinde asla pes etmemeyi alışkanlık haline getiriniz. Yaşamınız boyunca kendinize yapacağınız en büyük iyiliklerden birisi bu olacaktır.
Saygılarımla.