Değerli UTED okuyucuları, sizlere bu sayıda birçok kurum ve kuruluşlarda, üniversitelerde kutlanan Uluslararası Sivil Havacılık Günü ile ilgili paylaşımlarda bulunmak istiyorum.

 

Bilindiği üzere Uluslararası Sivil Havacılık Günü, 7 Aralık 1944 yılında Chicago Anlaşması ile kurulan ve ülkemizin de kurucu üyesi olduğu ICAO (International Civil Aviation Organizaton – Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) tarafından, kuruluşunun 50. yılı olan 1994 yılında aldığı bir genel kurul kararıyla, 7 Aralık olarak ilan edilmiştir. İlan edilmesindeki amaç, havacılığın, ülkeler arasındaki mesafeleri kısaltarak, kültürel birliktelik, halklar arası diyalog ve insanlar arasında dostluk köprüleri kurulmasına yaptığı katkılarla, dünyamızın sosyal ve ekonomik refahının yükseltilmesinde yaptığı katkıya dikkat çekmektir.

Günün önemini belirten bir mesaj yayınlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan’ın mesajında dikkatimi çeken kısmını sizlerle de paylaşmak istiyorum;

 

“Dünyada havacılık sektörü tek haneli rakamlarla büyürken, Türk sivil havacılığı son on beş yıldır istikrarlı bir biçimde çift haneli rakamlarla büyümekte, 2023 hedeflerine adım adım yaklaşmaktadır. Bu yıl havalimanlarımız, yolcu sayısı ve uçak trafiği bakımından her ay yeni bir rekora imza atıyor. Avrupa’nın yolcu sayısını en fazla artıran ilk beş havalimanı içinde dört tanesinin bizim havalimanlarımızın olması, Avrupa havacılığının büyüme rakamlarına en fazla katkı veren ülke olduğumuzu göstermesi bakımından gurur verici bir gelişmedir.

 

İstanbul Yeni Havalimanı gibi dünyanın hayranlıkla izlediği büyük yatırımları hayata geçirerek, sivil havacılığımızdaki büyüme potansiyelinin sürdürülebilir olması için gerekli adımları atmaya devam ediyoruz. Yaptığımız havalimanları ile kıtaları ve dünyayı birbirine bağlayan en geniş uçuş ağına sahip ülke olma hedefinde kararlılıkla ilerliyoruz. Bu adımlar sonunda Türkiye, dünya ölçeğinde havacılıkta bir merkez haline gelerek küresel havacılığın zirvesindeki ülkeler konumuna yükseliyor.”

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet ARSLAN’ın Uluslararası Sivil Havacılık Günü ile ilgili mesajının tamamını okumak için;

http://web.shgm.gov.tr/tr/haberler/5602-bakan-arslan-in-7-aralik-uluslararasi-sivil-havacilik-gunu-mesaji

 

DHMİ (Devlet Hava Meydanları İşletmeleri) Genel Müdür’ü ve Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Funda Ocak’ın, günün anlamına yönelik mesajında dikkatimi çeken kısmını da sizlerle paylaşmak istiyorum;

“Ülkemiz, 1,5 milyar insanın uçakla makul bir süre içerisinde ulaşabileceği bir coğrafyada yer alıyor; Asya ile Avrupa, Balkanlar ile Kafkaslar, Kafkaslar ile Orta Doğu arasında son derece önemli stratejik bir köprü vazifesi görüyor. Bu da Türkiye’yi tartışmasız bir biçimde dünya sivil havacılığının merkezi haline getiriyor.

 

Bu gerçek doğrultusunda hareket eden vizyoner kadrolar, Hükümetimizin önderliğinde Cumhuriyet tarihimizin en büyük ulaştırma projelerini hayata geçirdiler. Sayın Cumhurbaşkanımızın veciz ifadeleriyle “Türkiye’nin son 14 yılda gerçekleştirdiği büyük kalkınma hamlesinin temel altyapısını ulaşım” oluşturdu.

Mega projelerimiz ve dev yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Hükümetimizin direktifleri doğrultusunda, sivil havacılık hizmetlerini daha yaygın, kaliteli ve teknolojik açıdan gelişmiş hale getirmek için gece gündüz çalışıyor, alın teri döküyoruz. Bu konuda büyük mesafe aldığımızı gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Bundan sonraki hedefimiz olan DHMİ’yi küresel bir marka haline getirmek için aynı azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.”

 

Uluslararası Sivil Havacılık Günü çeşitli üniversitelerde de coşku ile kutlandı. UTED Genel Başkanımız Sayın Necdet Aksaç ve UTED Basın Yayın Sekreterimiz Sayın İlker Furat Atılım Ünivesitesi’ndeki etkinliğe konuşmacı olarak katılım sağlayıp, günün sektörümüz adına önemini ifade ettiler.

Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO sivil hava ulaştırma işletmeciliği bölümü öğretim görevlisi Sayın Ali Ceyhun Cam’ın koordinesinde “Herkes Sahaya” isimli proje, Uluslararası Sivil Havacılık Günü’nde start verdi. 3 gün süren çalışmada toplamda 212 öğrenci uçağı, yer hizmetini ve hava trafik kontrol kulesini yakından görme fırsatı yakaladılar.

 

Davetlisi olduğum Uşak Üniversitesi Sivil Havacılık MYO’da Uluslararası Sivil Havacılık Günü’nde yapmış olduğum konuşmada şunları ifade ettim;

“Uluslararası Sivil Havacılık Günü’nü bütün dünya ülkeleri ile birlikte mutluluk ve gururla kutluyoruz. Sıkça dile getirdiğim bir ifade olan “Biz Türk milleti olarak yerli otomobilden önce kendi uçağını yapan ve uçurabilen bir milletiz” sözünü sizlerle de paylaşmak isterim. Süreç olarak inceleyecek olursak Hezarfen Ahmet Çelebi, Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ, Sabiha Gökçen, Bedriye Tahir Gökmen ve daha nicelerinin önderliğinde uzun ince bir yol… Uçuşa elverişlilik belgesi veremeyen bir millet iken artık kendi uçağını, helikopterini üretebilen ve parçasını, alt malzeme tedarikçiliğini yapabilen, modernizasyon uygulayabilen bir ülke olduk.

 

Havacılık, çeşitli pilot okulları, teknik eğitim fakülteleri, fuar, kongre, kurultay ve çalıştaylar ile çeşitli meslek branşlarının da dâhil olması sonucuyla gelişen ve geliştirilen bir sektör halini almaktadır.”

Uluslararası anlamda kutladığımız sivil havacılık gününün “Ulusal” anlamda da kutladığımız bir gün olmasını iple çektiğimi dile getirmek istiyorum.

 

2018 yılındaki ilk yazımdan sizleri saygı, sevgi, sohbet ve muhabbetle selamlıyorum.

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği