Thumbnail
  • 01.02.2023

SAPPORO KAR FESTİVALİ
Japonya’da 73 yıldır düzenlenen güzel bir kış etkinliği Sapporo Kar Festivali. Her yıl şubat ayında düzenlen ve yedi gün süren bu festival çok ilgi çekiyor. Bunun nedeni festival boyunca sergilenen kardan heykeller… 
Sapporo’da yaşanan kar şöleni, ‘Ölmeden önce eğlenilecek 22 festival’ listesinde ikinci sırada yer alıyor. Festivalin başlangıcı 1950 yılına kadar uzanıyor. Yerli halkın hikâyesine göre; bölgedeki üniversite öğrencileri Odori Parkı’nda kendi çabalarıyla kar ve buzdan 6 büyük heykel inşa etmişler. Zamanla parktaki etkinlik festivale dönüşmüş.

Sapporo kentinde düzenlenen kar festivalinin en ilginç etkinliği yediden yetmişe herkesin ilgisini çeken kardan yapılmış dev heykeller. Bu heykellerin yapımında inşaat makineleri bile kullanılıyor. Öncelikle heykelin yapılacağı yer belirleniyor. Daha sonra buldozerlerle heykelin yapılacağı yere kar sıkıştırılıyor ve sağlam bir zemin oluşturuluyor. Ardından iskeleler kuruluyor ve alan ahşap panellerle çevriliyor. Bu alanın içine yığılan kar sıkıştırılıyor. Kar istenen yüksekliğe ulaşınca paneller çıkartılıyor ve yalnızca iskeleler kalıyor. Sıra heykelin şekillendirilmesine geliyor ve bu işi de gönüllü heykeltıraşlar yapıyor. Gündüz sıcaklığında kar şekillendirmek zor olduğundan gece sıcaklık istenilen düzeye düştüğünde; heykeltıraşlar baltalar ve küreklerle karı yontarak heykele şekil vermeye başlıyorlar. Heykellerin temaları genellikle dünyaca bilinen ünlü yapılar veya tarihe geçmiş isimlerden oluşuyor. Bu festivale her yıl iki milyondan fazla insan katılıyor. Festivalde, spor etkinlikleri yapılıyor, kar oyunları oynanıyor ve konserler veriliyor. 
Japonya’’nın Kar Festivalleri 
Kurokawa Noh (1-2 Şubat): Yeni yıla merhaba festivali. 
Owase Ya-ya Masturi (1-5 Şubat): Erkek dansçıların Japon usulü peştamal giyerek yaptıkları dansla ünlü. 
Hakodate Yuki no Saiten (1-2 Şubat): Buzdan heykeller ışıklandırılarak sergileniyor, kış sporları yapılıyor. 
Yuki no Carnival, (5-6 Şubat): Kar, buz heykeller sergileniyor. Gece meşalelerle ateş gösterileri yapılıyor. 
Otomatsuri (6 Şubat): Diğer adı Ateş Festivali. Beyazlara bürünmüş binlerce gönüllü, ellerinde meşalelerle yakındaki dağın yalçın kayalarına tırmanıyor. 
Asahikawa Fuyu Masturi (7-11 Şubat): Dünyanın önemli buzdan heykel yarışmaları düzenleniyor. En büyük kar heykeller burada yapılıyor. 
Toka-machi Yukimatsuri (Şubat ortası): Japonya’nın en uzun süren kar festivali. Kardan heykeller yapılıyor, ünlü kimono tasarımcısı Niigita Perfecture’nin kreasyonları sergileniyor. 
Yuki Toro Masturi (10-13 Şubat): 200 kadar yuki toro (Geleneksel Japon taş fenerlerin kardan yapılmışları) kar kaplı Hirosaki Parkı’nı süslüyor. 
Kamakura Festivali (15-16 Şubat): Bölgenin yerli halkı Kamakura adı verilen kardan bir ev inşa ediyor, ziyaretçilere geleneksel Japon yiyecek ve içecekleri ikram ediyor. 
Katsuyama Sagichosai (Şubatın son haftası): Geleneksel müzik grupları 12 farklı sahnede kesintisiz konser veriyor. Son gün, bölge halkı Dondoo Yaki töreninde yıl dekorlarını yakıyor.

 

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği