Thumbnail
  • 15.01.2024

T arih 7 Aralık 1941… Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri, Hawaii Adaları’nın Oahu Adası’nda bulunan ABD’nin Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askerî üslerine karşı bir saldırı düzenledi. Bu beklenmedik saldırı, tüm dünyayı sarsan bir hikayenin başlangıcının da işaretiydi. Japon uçaklarının, 83 yıl önce ABD üssüne düzenledikleri bu saldırı, sadece bir limanı değil, İkinci Dünya Savaşı’nın kaderini ve aynı zamanda tarihin seyrini değiştirdi.

Hava saldırısının ilk dakikalarında, limanda demirli olan “Utah” adlı zırhlı savaş gemisi, 2 torpido ile vurularak battı. 12 dakika içinde zırhlı savaş gemisinde bulunan 58 asker hayatını kaybetti. Saldırıyı sürdüren Japon uçakları, bombardımanlarda 12 ABD savaş gemisini ciddi şekilde hasara uğratırken, 188 savaş uçağı imha edildi. Japonya`nın Pearl Habor baskınında yaklaşık 2 bin 400 kişi öldü. 

Japonlar’ın Pearl Harbor’a yaptığı baskın, sadece bir başlangıçtı. Avrupa ile sınırlı olan savaş, Japonlar’ın saldırısıyla birlikte Pasifik`e yayılarak, bir dünya savaşı halini aldı. Saldırının hemen ardından Washington yönetimi acilen toplandı ve ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt’in imzasıyla ertesi gün Japonya`ya savaş ilan edildi. Bu da İkinci Dünya Savaşı’nın dönüm noktası olduğu gibi, baskından 3.5 yıl sonra gerçekleşecek ve tarihin seyrini değiştirecek gelişmelerin de ilk habercisiydi.

Tarihler 6 Ağustos 1945’i ve saatler 08.15’i gösterdiğinde; dünya, insanlığın en acımasız silahlarından biri olan atom bombasıyla tanıştı. ABD tarafından Japon semalarına gönderilen “B-29” tipi uçak ile Hiroşima kentine “küçük çocuk” (little boy) adı verilen ilk atom bombası atıldı. Bomba, kent merkezi üzerinde 3 bin santigrat derece ısı oluşturdu ve Hiroşima’nın yüzde 70’ini yok etti. ABD bu saldırıdan 3 gün sonra, 9 Ağustos 1945 tarihinde, bu sefer Nagasaki kentine, “şişman adam” (fat man) adlı ikinci atom bombasını attı. İki atom bombası, Japonya’da 100 binlerce insanın ölümüne neden oldu. 

Pearl Harbor’un izleri...

İşte Pearl Harbor’ın ortasında 441 dönümlük bir ada olan tarihi Ford Adası’nda yer alan Pearl Harbor Havacılık Müzesi, dünya tarihindeki dönüm noktası anlamı taşıyan o anlara ait izleri barındırıyor. Pasifik havacılık tarihini kapsayan Pearl Harbor Havacılık Müzesi içinde bulunan 50’den fazla uçak, Hangar 37, Hangar 79 ve Raytheon Pavilion; o kader gününde düşen bombaların neden olduğu tahribatı o gün olduğu gibi ders verircesine tekrar tekrar yaşatıyor.  

Ford Adası Kontrol Kulesi

“Pearl Harbor’a hava taarruzu!... Bu bir tatbikat değildir!...” Bunlar, tarihin gidişatını değiştiren bir anı işaret eden Pearl Harbor’a hava saldırısı başladığında Ford Adası’ndan yayınlanan ilk sözlerdi.  

Tarihi bir dönüm noktası olan Ford Adası, bugün sessiz ama hâlâ savaşın izlerini gösteriyor. Ford Adası Kontrol Kulesi de, saldırının gerçekleştiği o günden bu yana neredeyse 83 yıl boyunca, Pearl Harbor üzerinde sessiz bir şekilde nöbet tutan tarihi bir simge niteliğinde. İkinci Dünya Savaşı’ndaki savaşın bir anıtı olan Ford Adası Kontrol Kulesi, “Tora! Tora! Midway” gibi destansı filmlerle beyazperdede daha da ölümsüzleştirildi!

Hangar 37

İkinci Dünya Savaşı döneminden kalma otantik bir hangarda yer alan Pearl Harbor Havacılık Müzesi’nin önemli yerlerinden biri olan Hangar 37, Pearl Harbor’a ve ötesine yapılan saldırının öyküsünü anlatan koleksiyon eserlerine ev sahipliği yapıyor. Müze tiyatrosunda, her 15 dakikada bir, 12 dakikalık ödüllü belgesel olan “Doğu Rüzgârı Yağmuru”nun gösterimleri sunuluyor. Ziyaretçiler içeri girdikten sonra ilk olarak 1940’larda, savaş öncesinde Adalar’daki yaşamı tasvir eden bir koridora giriyorlar. 25 bin metrekarelik sergi alanına giren konuklar, o kader gününde gökyüzünde beliren otantik uçakların yanı sıra, bu büyüleyici hikayeye nüans ve derinlik katan koleksiyondaki haritalar ve diğer eserlerle saldırı anının içine çekiliyor.

Hangar 37 içinde; Hem ABD hem de Japon kuvvetlerine ait özgün ve özenle restore edilmiş uçaklar, Niihau Olayı’nın dikkat çekici hikayesi, özel bir Midway Muharebesi sergisi, klasik filmdeki Doolittle Raid’in yeniden anlatımında ölümsüzleştirilen bir “B-25B Mitchell” ABD bombardıman uçağı yer alıyor. Hangar 37, Pearl Harbor ve eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George HW Bush’un solo kalifikasyonlarının bir kısmını tamamladığı “Stearman N2S-3” ile saldırının olduğu güne yeni bir ışık tutuyor.

Hangar 37, Pasifik’teki Thunder’da tropikal sular üzerinde yapılabilecek yürek hoplatan it dalaşı için, iki eksende 360 derece hareket edebilen, yuvarlanma, takla atma, dönme ve döngü yapılmasına imkan tanıyan iki yeni simülatör olan “Fighter Ace 360 Uçuş Simülatörleri”ne de ev sahipliği yapıyor.

Hangar 79

Hangar 37’deki hikaye, Hangar 79’da kaldığı yerden devam ediyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Pearl Harbor’da bulunan veya ön hatlara giden savaş uçakları, bombardıman uçakları ve devriye uçaklarıyla dolu bir bakım ve motor onarım tesisi olan Hangar 79, İkinci Dünya Savaşı’nda kurulan ve sonraki yıllarda Kore Savaşı, Vietnam Savaşı ve Körfez Savaşları’nda yükselmeye devam eden Amerikan hava üstünlüğünün yükselişini de belgeler nitelikte. 80 bin metrekarelik bu bakım ve motor onarım tesisi, Pearl Harbor saldırısı sırasında, savaşın bıraktığı kurşun delikleriyle dolu mavi cam pencerelerle ziyaretçileri geçmişe götürüyor.

Uçak restorasyon mağazası, Shealy…

Hangar 79 içinde bulunan ve onlarca yıllık uçakları hayata döndüren Shealy Restorasyon Mağazası, aralarında efsanevi “B-17 Swamp Ghost”un da bulunduğu, İkinci Dünya Savaşı ve sonrasındaki orijinal uçakların bakımını ve restorasyonunu yapan gerçek bir uçak restorasyon mağazası. Restorasyon Atölyesi’nin bulunduğu Hangar 79, buna uygun olarak, savaş sırasında bir bakım ve motor onarım tesisiydi. Hangar, Pearl Harbor’da üslenmiş veya en önde savaşmış avcı uçakları, bombardıman uçakları ve devriye uçaklarıyla dolu. Shealy Restorasyon Mağazası, restore edilmekte olan tüm uçakların yanı sıra bir Douglas C-47’yi de sergiliyor.

USS Arizona’ya Hava Saldırısı Müzesi

Hava Saldırısı Müzesi, USS Arizona’ya yapılan saldırının geçmişine ışık tutuyor. 7 Aralık 1941’de sabah 8:00’den kısa bir süre sonra, 10 Japon Nakajima B5N2 “Kate” torpido bombardıman uçağı, USS Arizona’ya saldırarak 10 bin feet yükseklikten gemiye dört bomba atışı gerçekleştiriyor. İlk üç bomba küçük hasar vererek aşağıdaki güvertelerde küçük yangınlar başlatırken; dördüncü bomba ise 2 No’lu taretin yakınındaki beş güverteden kara barut şarjörüne düşüyor ve ön taretlerin cephane ve barut depolarını ateşliyor. Ortaya çıkan patlama dehşet verici. Güverteler çökerken, USS Arizona, sadece birkaç dakika içinde batıyor. Bu saldırıda toplamda bin 177 kişi hayatını kaybediyor. Hava Saldırısı Müzesi’nde gerçekleştirilen en yeni sergi olan ‘Delici Bir Darbe’ sergisi, USS Arizona’ya yapılan bu hava saldırısını çok çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.

Pearl Harbor Havacılık Müzesi’nde, Pearl Harbor saldırısı öncesinde, sırasında ve sonrasında çekilen çok sayıda gerçek fotoğraf da sunuluyor. Bu fotoğrafların çoğu, yıllara göre sınıflandırılıyor. Müze, Pearl Harbor saldırısına dair birçok hikayeye de fokuslanıyor. Bunlardan biri de Von Tempsky ailesinin hikayesi. Von Tempsky ailesi, savaşa başlamadan önce çiftliklerinde pilotlara, denizcilere, askerlere ihtiyaç duyulan birçok yardımda bulunuyor. Bu yardımlardan faydalanan askerlerin birçoğu, minnettarlık ve dostluktan dolayı çiftliğin bulunduğu duvarı imzalıyor. Savaş çok şeyi değiştirmiş olsa da, Von Tempsky Çiftliği’nin ünlü duvarı korunuyor ve Pensacola’daki Ulusal Deniz Havacılığı Müzesi’ne taşınıyor. Burada sergilenen ve ziyaretçilerinin erişimine kapalı olan duvarın birkaç kişi dışında herkes tarafından unutulmuş olabilecek birçok hikayesi, artık Pearl Harbor Havacılık Müzesi’nde paylaşılıyor. 

7 Aralık 1941’deki Pearl Harbor saldırısının derin izlerini bugüne taşıyan Pearl Harbor Havacılık Müzesi, tarihi bir dönemeç olan bu olayın anlamını ziyaretçilere sunuyor. Müzenin içinde, saldırının gerçekleştiği gün yaşananları ve sonrasında gelişen tarihi olayları detaylı bir şekilde görmek mümkün.  

 

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği