Wright kardeşlerin ilk uçuşunu mümkün kılmak için yaptığı katkılardan dolayı Charles E. Taylor’ın doğum günü 24 Mayıs; Amerika Birleşik Devletleri’nin pek çok eyaletinde Ulusal Hava Aracı Bakım Teknisyeni Günü olarak kutlanmaktadır. FAA tarafından da onaylanan 24 Mayıs’ın yakın gelecekte Uluslararası boyut kazanacağı düşünülmektedir. Taylor’a, sivil ve askeri havacılıkta çalışan, hava araçlarının uçuş emniyetini sağlayan on binlerce Havacılık Bakım Teknisyenine, teşekkür etmek ve onları takdir etmek için böylesi özel bir gün atfedilmiştir.

 

Orville ve Wilbur Wright kardeşler dünyanın ilk başarılı uçak keşfi, inşaatı ve uçuşu için övgülerin çoğunluğunu alıyorlar ve bunu da kesinlikle hak ediyorlar. Ancak 1903 yılının Aralık ayında gerçekleşen ilk uçuşun arkasında, aynı derecede önemli ama çok daha az bilinen ve kutlanan bir havacılık öncüsü vardır. Bu kişi ilk uçak mekanikçisi Charles E. Taylor’dır. Bay Taylor, Wright Kardeşlerin mekanikçisidir. Maalesef tarih, Taylor’ın havacılığa yaptığı katkıları neredeyse unutmuştur. Orville ve Wilbur, Wright Planörünü çalıştırmak için bir motora ihtiyaç duyduklarında, isteklerine göre üretim yapan bir tane üretici bulamadılar. Sonunda Wright Flyer için bir sürü parçanın yapımında ve montajında yardımcı olan Taylor’dan gerekli olan motoru yapmaları konusunda yardım istediler.

 

Tamamı metal bir bloktan başlayıp; bir matkap, torna tezgahı ve bazı basit el aletleri gibi temel araçları kullanan Taylor, ilk uçak motorunu yapmıştır. Wright kardeşler, 180 libreden fazla ağırlığa sahip olmayan ve 8-9 beygir gücü üreten bir motora ihtiyaç duyduklarını hesaplamışlardır. Taylor sahip olduğu beceri ve bilgiyi kullanarak Wright kardeşlere 150 libre ağırlığa sahip dört stroklu, dört silindirli ve 12-13 beygir gücünde bir motor üretmiştir. Tüm bunlar Aralık 1903’te sadece altı hafta içinde gerçekleştirilmiştir. Taylor, Wright kardeşlerin kullandığı planörü, motorla birleştirip ilk kontrollü güç haline getiren, pilotla birlikte ve sürekli uçuş yapmak için inşa eden adam olarak tarihteki yerini almıştır.

 

Fakat tarih, Wright Glider’ı Wright Flyer’a çeviren kişiyi neredeyse unutmuştur. Charles E. Taylor bu işi yaparak dünyada yeni bir işin, yeni bir mesleğin ortaya çıkışını sağlamıştır. Sayesinde Hava Aracı Bakım Teknisyenliği adında yeni bir meslek doğmuştur. İşte bu süreç Taylor’ı, dünyanın ilk Hava Aracı bakım teknisyeni yapmıştır. Günümüzde Taylor’ın ayak izlerini binlerce erkek ve kadın Hava Aracı Bakım Teknisyeni takip etmektedir.

 

Charles E. Taylor gibi bu meslekte çalışanlar inanılmaz bir yükün altındadırlar. Bu yük ise Uçuş Emniyeti’dir!... Daha emniyetli bir gökyüzü için hava araçlarının bakım ve onarımları çok önemli hale gelmiştir. “Eski ya da yeni hava aracı yok, bakımlı ya da bakımsız hava aracı vardır” sözü işin özetidir aslında. Aldıkları her karar, yaptıkları her iş; mükemmel ve hatasız olmak zorundadır. Günümüzün Bakım Teknisyenleri, üretimden revizyona, hat bakımından üs bakımına kadar aynı prensipler doğrultusunda işlerini ciddiyetle ve gururla yapmaktadırlar. Günümüzde de Taylor gibi vitrinde olmayan, işin mutfağında canla başla, gece gündüz, soğuk sıcak demeden uçakların emniyetli ve sorunsuz uçmalarını sağlamak için çok büyük fedakârlıklarla, % 100 uçuş emniyeti hedefiyle başarılı ve özverili bir şekilde arka planda görünmeyen kahramanlar olarak çalışmaktadırlar.

 

Gelecek sefer uçarken ya da uçmayı planlıyorken veya gökyüzünde bir uçak izi gördüğünüzde, sahne arkasında görünenin ötesinde her zaman fedakârca ve gururla işini yapan uçağın her sistemine hakim, her vidasına, somununa dokunmuş, onların düzgün çalışmalarını sağlayan sayısız bakım teknisyenini de düşünün.

 

Sonuç olarak; Ülkemiz Sivil Havacılık Sektörü 2016 yılı sonunda toplam 1417 sivil hava aracına ulaşmış olup sadece iç hatlarda 100 milyondan fazla yolcu uçmuştur. Bu hava araçlarının sorunsuz, zamanında ve emniyetli uçmalarını sağlayarak bu yolcuların hayatlarına direk ya da dolaylı olarak bir şekilde dokunan Hava Aracı Bakım Teknisyenleri, kendilerini motive edecek ve teşekkür anlamına gelecek özel bir günü hak etmektedirler.

 

24 Mayıs’ın ülkemizde “Hava Aracı Bakım Teknisyenleri Günü” olarak kutlanması ve bugüne sahip çıkılması biz görünmez kahramanların hedefi olmalıdır. Ulusal anlamda yapılması gerekli tüm girişimleri yaparak bugünün ülkemizde kutlanması için başta UTED, SİMED ve TALTA vb. sivil toplum kuruluşlarının konuya sahip çıkmaları çok önemli olacaktır.

 

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği