Sizlere bu sayıda çok özel bir insan ve değerli bir öğretmenden bahsetmek isterim. Değerli öğretmenim Sayın Vildan Ak Düzce’de model uçak öğretmenliği yapıp aynı zamanda Türkiye Hava Sporları Federasyonu Düzce İl Temsilciliği de yapmakta ve yıllardır model uçak eğitimi verip havacılığa katkı sağlamaktadır. Vildan Hanımın öğrencileri model uçak eğitimi ile havacılığa ilk adımı atarken bir hobi sahibi de oluyorlar.

Özel Su Damlası İlkokulu havacılık kulübünde 23 öğrenci havacılığa ilk adımlarını atıyor. Vildan Hanım, çalışmalarıyla ilgili şunları söylüyor:

 

“Her biri ayrı yetenek, ayrı karakter ve ayrı güzellikte olan yavru kanatlarımıza öncelikli olarak amacımız havacılığı sevdirmek ve temel uçuş bilgilerini kazandırmaktır. Bu süreçte “model uçak” eğitimi verilmektedir. Bu eğitimin her aşaması farklı beceri ve disiplin geliştirmeyi sağlar. Model uçak yapımı esnasında, yavru kanat üç boyutlu tasarlama, araştırma, planlama, ölçme, hesaplama gibi analitik değerlendirmelerin yanı sıra çizim yapma, kesme, yapıştırma, detaylandırma gibi becerilerde kazanmaktadır. Yavru kanatların gelişim süreçlerine büyük bir katkısı olan “model uçak” eğitimine yavru kanatlarında ilgisi büyüktür. Üretmenin keyfine varan ve böylece zamanını etkili bir biçimde kullanan yavru kanat büyük bir özen ve dikkat isteyen, ince detaylarla dolu olan bu süreçte; sabretmeyi, sırasını beklemeyi, saygı duymayı, grupla çalışmayı ve yardımlaşmayı öğrenmektedir. Aynı anda sosyalleşen yavru kanat model uçak eğitiminin ilk aşamasında ölçek bilgisi öğrenir. Projeye göre ölçüm yaparak kesim aşamasına geçer. Daha sonra uçağın montajını yapmaya başlar. Matematiksel veriler kullanırken, uçakların uçması için gerekli fizik kurallarını da öğrenir. Beynin dinamik bir şekilde çalışmasını sağlayan bu sürecin sonunda model uçak eğitmeni ile birlikte yapılan güzel bir etkinlikte yaptıkları model uçaklarıyla birlikte hayallerini de uçururlar. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal Göklerdedir” Sözünden aldığımız feyz ile çıktığımız bu yolda bugünün genç modelcisinin yarısının bir uçak mühendisi olabileceğine, gerçek bir uçak inşa edebileceğine, hayallerine kavuşan ve tam anlamıyla uçabilen bir pilot olabileceğine ya da uzaya gidebilecek bir astronot olabileceğine inanıyoruz.”

 

Geleceğin havacılarının özverili öğretmenlerin çabalarıyla yetişeceğine olan inancımızla hepsine başarılar diliyorum.

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği