Thumbnail
  • 04.04.2024

Saygıdeğer Okurlar; 

Uzun yıllardır sektöre hizmet vermiş biri olarak şunu ifade etmeliyim ki operasyonların bu kadar yoğun olduğu hiçbir dönem hatırlamıyorum. Gerçekten de Türk Sivil Havacılığı adına büyük bir başarıdır. Teknisyeninden pilotuna, dispatcher’inden kabin memuruna kadar hepimiz için gurur kaynağıdır. Üstelik daha yaz sezonuna girdik bile sayılmaz. Tabii bu gurur ve başarınn yanında da çalışanları zorlayan bir süreç karşımıza çıkmaktadır. Doğru bir planlama, dinlenme sürelerinin hakkıyla uygulanması gibi unsurlar sağlıklı bir operasyonun yürütülebilmesi için olmazsa olmazlardandır. Çalışma yoğunluğu her ne kadar yorucu olsa da fiziki yorgunluğu asıl tetikleyen tüm çalışmalarda göstermiştir ki aslında zihin yorgunluğudur. Bu noktada çalışma ortamlarındaki huzur hepsinden önemli olmaktadır. Yapılan ulusal ve uluslararası araştırmalarda yetkinliği yüksek personelin yönetilmesinin ve performans artışının aynı şekilde ara kademe yöneticilerin yetkinliği ve yönetebildikleri psikoloji kadar olduğu gözlemlenmektedir. Ömür boyu eğitim havacılığın önemli bir unsurudur bu noktada çalışanlardan belki de daha çok yönetsel yapıların alacağı eğitimler şirketlerimizin performansını ve çalışanların memnuniyetini arttıracaktır. 

Geçtiğimiz ay Türkiyenin kendi üretimi ilk milli muharip uçağı ‘KAAN’ı gökyüzünde görmek hepimizi çok gururlandırdı. Düşünün ki daha ilk denemesinde uçan bir uçaktan bahsediyoruz. Yılların uçağı F-16’nın bile ilk uçuşlarının ne kadar ertelendiğini ne hatalar yapıldığını F-35’de yaşanan problemleri gördüğümüzde, dizaynında ve üretiminde emeği geçen o teknisyen ve mühendislerin alınlarından öpmek gerekiyor. Milli gururlarımız hız kemeden hergün yeni bir atılım ve arge çalışması ile karşımıza çıkıyor. Bu ay Aselsan, AESA hava radarını F-16 üzerinde başarılı bir şekilde test etti. İlerleyen dönemlerde ‘AKINCI’ ve diğer platformlarda da uçuş testleri başlayacak. Ayrıca ‘Bayraktar TB3’, test sırasında dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ‘ASELFLIR-500 Elektro-Optik Sistem’ ile orta irtifadaki sistem ve dayanım performansının ölçüldüğü testleri başarıyla geçti. 

Sevgili Teknisyenler;

Yapmaya çalıştığımız çalışmalar ve yarattığımız kamuoyu ile sektörün ihtiyacı olan değişimi gerçekleştirme gayretimize devam ediyoruz. Son dönemde gündemden düşmeyen SHGM’nin ingilizce sınavında hatalı sorular ve sınav içeriği dışında uçak sistem bilgisi sorulmaya devam ediyor. Daha önce SHGM yetkililerine ilettiğimiz üzere ilgili sınav sorularının şirketlerin eğitim birimlerinden komisyon kurularak değerlendirme yapılmadan sınav içeriğine katılması uygun gözükmüyor, otoritemizin ulaşmaya çalıştığı yeni havacılık modelini sekteye uğratıyor. Geçtiğimiz haftalarda uluslararası bir konferansta yüzyüze görüşme fırsatı bulduğum SHGM yöneticilerine de ifade ettiğim hususu yinelemek istiyorum. Gerekiyorsa bu soruların tamamını biz UTED olarak hazırlamaya talibiz lakin bunun sorumluluğunun tamamen bize verilmesi ve sektör için yapacağımız bu emek ve çalışmanın karşılığında sınav ücretinin ciddi oranda revize edilmesi talebimizi buradan da iletmiş olalım.

Değerli Dostlarım,

UTED olarak bu yıl da Geleneksel İftarımızı gerçekleştirdik. Şahsımı en çok memnun eden şey şatafattan uzak sadelik içinde gerçekleştirdiğimiz bu iftarlarımıza katılımın çok fazla olmasıdır. İki gün gerçekleştirdiğimiz organizasyonumuzda bine yakın üyemizi ve dostumuzu ağırlama fırsatı bulduk. Ramazanın ruhuna uygun olmasını dilediğimiz şekilde THY mekanı ve THY Teknik yemek ikramını sağlayarak sizler de katılımınızla şeref verdiniz, sağolun varolun. 

Bizlere dinlenmek yok, haftaiçi haftasonu tatil demeden düşlediğimiz hedefler için çalışmaya devam ediyoruz. Bayram haftasında 9-11 Nisan tarihlerinde artık ülkeleri değil kıtaları da aşarak ‘MRO Americas Fuarı ve Aerospace Maintenance Competittion’a katılım sağlayacağız. Bunların hepsi gelecek için birer yatırımdır. Geçtiğimiz ay Dubai fuarında gözlemlediklerimizi burada pekiştirerek üstüne koyup ilerleyeceğiz. Zamanı geldiğinde oluşan network ile bu fuarlar neden bizim ülkemizde UTED tarafından organize edilmesin. Havacılık içerisinde yanyana durabilen sırtsırta omuz omuza çalışılabilen başka bir meslek yok, dolayısıyla bunun kıymetini bilerek sizleri birarada tutan ve tutacak olan derneğinize sahip çıkın. Bugün biz oluruz yarın bir başkası , bugün iyi olabilir yarın kötü ancak kurumun kendisi her zaman baki kalacaktır bunu lütfen asla unutmayın. 

Yazımı sonlandırırken hepinizin Ramazan bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 104. Yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının asıl kahramanları küçük yavrularımızın gözlerinden öpüyor, bu genç nesil var oldukça milli egemenliğimizin sonsuza dek baki kalacağı inancımı koruyorum.

Saygılarımla. 

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği