Thumbnail
  • 10.10.2016

Türkiye havacılık sektörü açısından büyük önem taşıyan Türk Sivil Havacılık Akademisi’nin temeli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek’in katılımıyla atıldı. İstanbul Atatürk Havalimanı bölgesinde bulunan inşaat alanında düzenlenen törene birçok sektör temsilcisi katıldı.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Sayın Bilal Ekşi’nin ev sahipliğinde düzenlenen törene, Avrupa Birliği Komisyonu ve havacılık sektörü temsilcilerinin yoğun katılımı gözlendi. UTED adına Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Aksaç’ın katıldığı törende bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, havacılık eğitim politikalarının etkin bir yöntemle hayata geçirilmesinin havacılığın gelişmesi için büyük önem taşıdığını belirtti. Türk Sivil Havacılık Akademisi’nin sadece ülkemizde değil bölgemizde de havacılıkta ihtiyaç duyulan kalifiye personelin yetişmesine katkı sağlayacağını da ifade eden Coşkunyürek, 13 yıl önce Dünya Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) içinde 30. sırada yer alan Türkiye’nin bugün 10. sıraya yükseldiğini hatırlattı. Türkiye’nin sadece sektörel gelişme rakamları ile değil aynı zamanda havacılıkta taşıdığı potansiyel bakımından da önem taşıdığına vurgu yapan Bakan Yardımcısı Coşkunyürek, uluslararası kuruluşlar tarafından Türkiye'nin, önümüzdeki beş yıllık dönemde havacılıkta yıllık yüzde 6'dan fazla büyüyerek Avrupa’da birinci ülke olacağının öngörüldüğünü söyledi. 

Bakan Yardımcısı Çoşkunyürek, Türkiye’nin aynı zamanda havacılık teknolojilerini üreten ve sertifikalandıran bir ülke haline geldiğini belirterek, Türkiye’nin ilk yerli eğitim uçağı olan HÜRKUŞ’un uluslararası standartlarda sertifikasyon çalışmalarının başarıyla tamamlanarak uçmaya hazır hale geldiğini kaydetti. Bakan Yardımcısı Coşkunyürek, Asya, Avrupa, Afrika olmak üzere kıtaların ve köprülerin buluşma noktasında yer alan ve 336 ülkeye doğrudan uçuş imkânı olan Türkiye’nin, dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak 150 milyon yolcu kapasiteli İstanbul 3. Havalimanı’nın 2018 yılı içinde hizmete açılmasıyla birlikte havacılıkta en önemli hub’lardan biri olacağının altını çizdi. 

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi ise törende yaptığı konuşmada, havacılıkta dünyada ilk 5 ülkenin içinde yer almayı hedefleyen Türkiye’nin 3. Havalimanı ile nasıl bölgesel bir hub haline gelecekse Türk Sivil Havacılık Akademisi (TSHA) ile de bölgesindeki en önemli eğitim hub’ı olacağını kaydetti. Bilal Ekşi, son yıllarda, havacılık sektöründe önemli gelişmeler kaydedildiğini belirterek, eğitim kalitesinin artırılması, sektörün kendi personeline ve dışarıya verdiği eğitimlerin standardize edilmesi, YÖK ile sağlanan işbirliği sayesinde havacılığın insan kaynakları ihtiyacını karşılamaya yönelik çok sayıda adım atıldığını hatırlattı. Ekşi, uçuş okullarının ve havacılık meslek liselerinin Türk Sivil Havacılık Akademisi ile işbirliği içinde hareket etmesinin önemine de değindi. 

Türkiye’yi bölgesel bir eğitim merkezi haline getirecek akademi 23 bin m2 alana 15 milyon Euro bütçeyle hayata geçecek. 

Temel atma töreninde konuşma yapan AB Türkiye Delegasyonu Müsteşarı François Begeot AB ve Türkiye’nin geleceğinde havacılığın en somut fırsatları barındıran bir işbirliği alanı olduğunu belirtti.

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği