Thumbnail
  • 01.07.2019

Bu yazımızda sadece arıza ve testlere ulaşacağımız yüklemeleri yapacağımız bir arayüz olarak karşımıza çıkan Maintenance Access Terminal’in içerisinde bulunan ‘Line Maintenance Menüsü’ ve içeriğindeki detayları paylaşacağım.

 

Boeing 777 uçakları ile tanıştığımız bir sistem ‘Maintenance Access Terminal’ (MAT). Airbus uçaklarından alışık olduğumuz ‘Central Maintenance System’ özelliğini Boeing; filosunda daha farklı bir boyuta taşıyarak AIMS’in (Airplane Information Management System) altındaki CMCF (Central Maintenance Computing Function) ve ACMF’a (Airplane Condition Monitoring Function) bağlı olarak çalıştırmaktadır. Burada MAT sadece arıza ve testlere ulaşacağımız yüklemeleri yapacağımız bir arayüz olarak karşımıza çıkmaktadır.
MAT arayüzü kendi içerisinde; Line Maintenance, Extended Maintenance, Other Functions, Report ve Help olmak üzere toplam 5 menüden oluşmaktadır. Bu ayki yazımızda ‘Line Maintenance Menüsü’ ve içeriğindeki detayları paylaşmaya çalışacağım.Öncelikle MAT ekranını aktif hale getirebilmek için uçağa elektrik verdikten sonra (Resim 1) üzerindeki Power On/Off tuşuna basıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkmaktadır. (Resim 2)

 width=
 width=

İstediğimiz sisteme ulaşabilmek için ilgili arayüzden AIMS seçimini yapıyoruz.

 width=

Artık AIMS sisteminin seçenekler menüsüne girmiş bulunuyoruz. Line Maintenance Menüsü’nden arıza kayıtlarına bakmak veya testleri gerçekleştirebilmek için ‘Onboard Maintenance’ seçimi, AIMS kabinlerindeki CMCF’den CMCS bilgisi için bir istek gönderir. CMCF verileri MAT’a gönderir ve CMCF ana menüsü ekranda gösterilmiş olur. Bu menüden ‘Line Maintenance’ seçildiğinde karşımıza alt menüler çıkacaktır. ( -Resim 4-)

 width=

Gelin Line Maintenance altındaki menüleri detaylıca inceleyelim.

1.Inbound Flight Deck Effect
Son uçuş bacağında (Leg 0) pilota ve teknik ekibe gösterimi gerçekleştirilmiş ikazlar (FDE) ve bunlara bağlı arıza mesajlarına ulaşacağımız menüdür. Aksi seçilmediği müddetçe arızalar gerçekleşme zamanına göre sıralanır. En son gerçekleşmiş arıza listenin en başında yer alır.

 width=

Inbound Flight Deck Effects’in içinde üç farklı kategoride arıza kaydı bulunabilir. Bunlar; ‘Active’, ‘Not Active’ ve ‘Latched’ mesajlardır.
‘Active’ mesajlar hali hazırda ikazı kokpitte görülen faal arızalardır. ‘Not Active’ arızalar ise arızanın ortadan kalktığı durumlarda karşımıza çıkacaktır. Burada en çok dikkat çeken mesaj ‘Latched’ mesajlardır. Bu mesajlar ikaz olarak gözükmezler, sadece status ya da ‘Scheduled Maintenance Task’ menüsü altında bulunabilirler. Özellikle havada kullanılan ancak yerde faal olmayan sistemlerin arızalarında, sürekli arıza takibini yapamayan sistemlerde teknik ekibin ilgili sistem ile ilgili gerekli kontrol ve testleri yaptıktan sonra sistem doğruluğunu ve güvenilirliğini onaylayıp manual olarak sistemden arızanın silinmesi istenen arıza tipi olarak tanımlanabilmektedir.


2.Existing Flight Deck Effect
Herhangi bir uçuş bacağı sınırlaması olmaksızın o uçakta hali hazırda bulunan tüm ‘Active’ ve ‘Latched’ arızaların takibini yapabileceğimiz menüdür. Özellikle hat işlemleri sırasında sefer öncesi son kontrollerde kullanmak için yerleştirilmiş bir menüdür. Aynı ‘Inbound Flight Deck Effect’ menüsünde olduğu gibi aksi seçilmediği müddetçe arızalar gerçekleşme zamanına göre sıralanır. En son gerçekleşmiş arıza listenin en başında yer alır.

 width=

3.Ground Tests
‘Ground Test’ menüsü, bakımlarda sıklıkla kullandığımız ‘System’, ‘Operational’ ve ‘LRU Replacement’ olmak üzere üç çeşittir. ATA Chapter sıralaması ile kendi menüsü içerisinden yapılması planlanan test seçilebilmektedir.

 width=

System Test
Sistemleri veya birimleri maksimum verimlilikte tutmak için tüm ayarlama spesifikasyonlarını ve toleranslarını içeren testlerden oluşmaktadır.


Operational Test
Sadece bir sistemin veya birimin çalışır durumda olduğunu belirler. Bu testler özel test ekipmanı gerektirmez. İsminden dolayı bazen yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermektedir. Bu testler operasyon öncesi sistemin durumunu takip etmek için
yapılan operasyona hazırlık testleridir.

LRU Replacement Test
Değişimi yapılan LRU’nun fonksiyon testlerinin yapılabildiği seçenektir.


4.System Configuration
ATA sistemlerinde farklı LRU ve LRM’lerin donanım ve yazılım yapılandırma bilgilerine erişim için ATA bölümlerini ve ATA sistem adlarını gösteren menümüzdür.

 width=

Resim 9‘da görüleceği üzere bu menüyü kullanarak uçaktaki komponentlerin software ya da hardware numaralarına ulaşmak mümkündür.

 width=

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği