Thumbnail
  • 08.11.2019

Kore Havayolları’na ait B777-300 uçağı, 29 Haziran 2018 tarihinde Tokyo Narita Havalimanı’na inişte sağ ana dikme arka tekerleklerin aksı (rear wheel axle of the RH MLG) kırıldı. Olayda yaralı veya ölü olmadı...

 

B777 uçağı, KE703 sefer sayısı ile, Kore-Seoul Incheon International Havalimanı’ndan (ICN) Japonya-Tokyo Narita International Havalimanı’na (NRT) tarifeli uçuş yapıyordu. Uçakta 16 ekip ve 319 yolcu olmak üzere toplam 335 kişi vardı.

 

Uçak yerel saat ile (LT) 12:38’de Narita Havalimanı 16L pistine teker koydu. İniş sırasında, uçağın sağ ana dikme arka tekerleklerin aksı, pist üzerinde orta yerinden kırıldı. İniş sonrası pistten B taxi yoluna geçen uçak, taxiye daha fazla devam edemedi, bulunduğu yerde kaldı. 16L/34R pisti iniş ve kalkışlara kapatıldı. Yolcular olaydan ancak 1 saat 40 dakika sonra taxi yoluna gönderilen otobüslere alınarak terminale getirildirler.

Kapatılan pistin üzerinde 20 dakika süren FOD, pist hasar kontrolü ve dikmeden dökülen parçaların toplanması sonrası yeniden servise verildi.

 

Muhtemel nedenler

Sağ ana dikme arka tekerleklerin aksı iniş sırasında, pisti terk etmeden hemen önce kırılmıştı. Aks kırılması nedeniyle 11 ve 12 numaralı lastikler, dikmedeki fren hidrolik borularına sürtünerek delinmelerine ve hidrolik kaybına sebep olduğu için uçak, pisti terkedip taxi yoluna girince yoluna daha fazla devam edemedi.

 

Olay sonrası yapılan incelemelerde aksın kırılma nedeni, stres korozyonu sonrasında çatlak oluşması ve bu son inişte çatlağın oluştuğu yerden kırılması olarak tespit edildi. Aks Pivot deliğindeki burcun dönmesi nedeniyle önce Fillet Seal hasarlanmış, hasarlı seal’den giren su/nem zamanla bölgede stres korozyonu ve onu takiben de çatlak oluşmasına neden olmuştu. Uzun süre tespit edilemeyen bu çatlak, son inişte aksın kırılmasına neden olmuştu. Pivot burcunun döndüğü, fillet sealin hasarlandığı zamanında görülmediği gibi anılan bölgeye korozyon önleyici (corrosion inhibitor) uygulanmadığı tespit edildi.

 

Aks, iniş rulesinin sonlarında değil de hemen başındaki yüksek hızda kırılsaydı, lastikler parçalanıp kanat altına ve flaplara ağır hasar verebilirdi, hatta uçak pist dışına çıkıp kırım geçirebilirdi.

 

Bu nedenle olayın araştırılması JTSB (Japan Transport Safety Board) tarafından ‘Serious Incident’ kategorisinde yapıldı.

 

Uçağın Narita Havalimanı’na bu iniş sırasında çekilen videoyu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz. İniş rulesinin sonlarında uçak iyice yavaşladığı sırada kırılan aks nedeniyle sağ dikme arka tekerleklerden çıkan dumanı görebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=gtR4Dnct2iA HYPERLINK “https://www.youtube.com/watch?v=gtR4Dnct2iA&feature=youtu.be”& HYPERLINK “https://www.youtube.com/watch?v=gtR4Dnct2iA&feature=youtu.be”feature=youtu.be

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği