Thumbnail
  • 16.10.2018

Türk havacılığının panoraması...
İSTANBUL HAVA KUVVETLERİ MÜZESİ

Ne zamandır önünden geçer dururdum. Bir türlü gitmeye fırsat bulamamıştım. Sonunda hem merakımı gidermek hem de bilgilenmek amacı ile İstanbul Yeşilköy’de bulunan Hava Kuvvetleri Müzesi’ne gitmeye karar verdim. Burası Florya sahil yolu üzerinde, Yeşilköy tren istasyonunun tam karşısında yer alan ve Türk Hava Kuvvetleri’ne ait uçakların sergilendiği bir müze.

Önce müzenin tarihçesine bakacak olursak; bir havacılık müzesi kurulması düşüncesi şöyle oluşmuş: Birinci Dünya Savaşı sonunda en eskisi 1912 yılına ait olan çeşitli uçaklar ile Almanlar tarafından yapılan her tür uçaktan 1 ya da 2 ya da 3 adet bulunması üzerine Hava Kuvvetleri Müfettişliği bir hava müzesi kurulması kararı alıyor. İlk kez 15 Mayıs 1971’de İzmir Cuma Ovası Sivil avaalanı’nda Türkiye’nin ilk hava müzesi açılmıştır. Ancak şehir merkezine uzak olduğu için ziyaretçilerin ilgisini çekmemiş ve İstanbul Yeşilköy’de bulunan askeri havaalanının yanında açılması uygun görülmüştür. 

1983 yılında inşaatı tamamlanan müze binasının modern müzecilik anlayışı ile yeniden yapılandırılarak açılışı 16 Ekim 1985 günü olmuştur. Burası 2 bin 500 metrekare kapalı ve 20 bin metrekare açık sergileme alanına sahip bir yer. Burası Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı bir komutanlık olarak ‘Hava Kuvvetleri Müzesi’ adı altında hizmet veriyor.

Kapalı sergileme binası 9 salondan oluşuyor. Kapıdan girer girmez sağda sinema salonu mevcut. Burada havacılık ile ilgili filmler ücretsiz olarak gösteriliyor. Müzede bulunan sergi salonlarında ve eser deposunda 20 binin üzerinde eser bulunmaktadır. Kütüphanede de 32 binin üzerinde fotoğrafın yer aldığı bir arşiv mevcut. Müzenin salonlarında dokümanlar, fotoğraf ve malzemelerle zenginleştirilmiş dünyada ve Türkiye’de havacılık tarihinin gelişimini gösteren vitrinler mevcut. Selçuklular zamanında yapılan ilk roket çalışmalarına ait plan ve krokiler ile Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan uçak maketleri çok ilginç. Müzenin bir de bahçesi var. Burada Türk pilotları tarafından kullanılmış uçaklar yer alıyor. 1958-1977 yılları arasında kullanılan Skorsky UH19B Chikasaw tipi helikopter ilk dikkatimi çeken oluyor. 1936-1940 yılları arasında çalışmış ve Kayseri Tayyare Fabrikası’nda yapılmış tek pervaneli uçak da burada sergilenmekte. 1914-1918 yılları arasında Rus ordusunda kullanılmış ve Birinci Dünya Savaşı’nda esir alınmış Grigorovitch M-5 tipi bir de deniz uçağı sergileniyor.

Ayrıca kapalı kısımda anıların yer aldığı bir anılar salonu mevcut. Bir diğer ilgi çekici bölüm de uçuşta giyilen kıyafetlerin sergilendiği bölüm.

Açık alanda ise, pervaneli uçaklar, jet uçakları, helikopterler, uçaksavar ve füzeler sergileniyor.

Müzeden çıkınca bahçede küçük bir binada bulunan kafeteryanın içinde yer alan hediyelik eşya bölümüne değinmeden geçemeyeceğim. Burası çok çeşitli ve zengin hediyelik eşyaları barındırıyor. Kendinize ve sevdiklerinize buradan bir şeyler satın alabiliyorsunuz.

Ben uçmaya gönül verdim. Uçakları ve uçak yolculuklarını çok seviyorum. Yolculuk yapacağım kente gidene kadar uçak içini yaşamayı çok seviyorum. Bu nedenle de uzun uçuşlar tam da bana göre. Sizler de benim gibi uçaklara meraklı iseniz ve havacılığa gönül vermişseniz geç kalmadan yolunuzu bu güzelim müzeye düşürün. İşte tam da burada ayaklarınız yerden kesilecek buna eminim.

 

- Dr. Handan DİKER

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği