Thumbnail
  • 06.12.2019

En çok merak edilen konulardan biri ‘hamilelikte seyahat’ konusu. Hususi araç yolculuğu en uygun olsa da otobüs, tren, gemi ve uçak gibi ulaşım araçları da belli koşullarda, doktorun verdiği izin doğrultusunda mümkün olabilir.

 

Merhaba sevgili UTED Dergi okuyucuları… Bu ay en çok merak edilen konulardan biri olan, hamilelikte seyahat konusuna ve hamilelik boyunca seyahat ederken bilinmesi gerekenlere değineceğiz.

Aslında doktorunuz tarafından bir sakınca görülmediği takdirde seyahatiniz her zaman uygundur. Ancak doktorlarımızla da konuşurken ilk 3 ay ve son 3 ay için çok seyahat önermiyoruz. Neden mi?

İlk 3 ay zaten bebeğinizin oluşma evresi ve bu süreçte bulantı, kusma, düşük riski gibi tehlikeler bulunabiliyor. Son üç ayda da bebeğiniz artık gelişimini tamamlamaya hızla başlamış, ağırlık merkeziniz değişmiş, bebeğinizin algıları açılmış olduğu için yaşayabileceğiniz herhangi bir olumsuzluk, bebeğinizi de olumsuz etkileyeceği için pek uygun görülmüyor.

Ancak illaki yolculuk yapılması şart ise de hususi araç yolculuğu en uygun olanıdır. Otobüs, tren v.b ulaşım araçlarında hareket kısıtlılığı olduğu için maksimum 5-6 saat süren yolculuklar daha uygun olacaktır.

Aslında uçak yolculuğu kabin basıncında ciddi bir değişiklik olmadığı sürece anne adaylarımız için en uygun olan ulaşım aracıdır. Ancak 27’nci haftaya kadar 27’nci hafta sonrasında özellikle THY, Atlas Global ve Onur Air bir hafta öncesinde alınmış doktor raporuyla uçuş izni vermektedir. Pegasus Havayolları 36’ncı hafta itibariyle uçuş izni vermemektedir. Bu bahsettiğim 36’ncı hafta tek bebek bekleyen anne adayları için. Eğer bebeğiniz ikiz ya da üçüz ise yani çoğul bebekse 32’nci hafta itibariyle seyahat edilmesi uygun değildir.

Anne adaylarımız için öncelikle doktor kontrolünde olmak üzere seyahate en uygun zaman aralığı 14- 28 hafta arasıdır.

Araç yolculuğu için öneriler

Öncelikle emniyet kemerinizi karnınızın altından ve kalçanızın üst tarafından mutlaka bağlayın.

Yolda sık sık durarak hareket edin.

Şeker düşmesine karşılık yanınızda mutlaka atıştırmalık bir şeyler bulundurun.

Kullandığınız ilaçlar varsa mutlaka rahat ulaşacağınız bir yerde bulunsun.

Uçak yolculuğu için öneriler

Az önce bahsettiğim nedenlerden dolayı 36’ncı haftaya kadar tüm uçuş planlarınızı tamamlamış olun.

Yolculuğunuzu planlarken mutlaka uçuş yaptığınız havayolu şirketinin poliçesini kontrol edin.

Kolay hareket etmek ve bacaklarınızı genişçe açabilmek için mümkünse koridor tarafı koltuk tercih edin.

Uçuş öncesinde karbonhidratlı ve gaz yapacak yiyecekler tüketmeyin. Uçuş sırasındaki düşük hava basıncı yüzünden rahatsız hissettirir.

Emniyet kemeriniz mutlaka takılı olsun.

Hafif kıyafetler ve rahat ayakkabıları tercih edin.

Kafeinli ve alkollü içecek tüketmeyin.

Gemi yolculuğu için öneriler

Gemide doktor ya da bir hemşire bulunup bulunmadığını mutlaka kontrol edin.

Seyahat ettiğiniz yerde acil müdahale gerektiği takdirde donanımlı bir sağlık kuruluşu olup olmadığını araştırın.

Doktorunuzdan mutlaka deniz tutmasına karşılık bir ilaç alın.

Virüs ve mikroba karşı gemide bol bol ellerinizi yıkayın.

Uçak seyahatinde meydana gelebilecek sorunlar ve öneriler

Bacaklarda şişlik ve ödem oluşabilir. Bu nedenle hostes arkadaşlarımızın yardımıyla yarım saatte maksimum her saat koridorda hareket etmenizi veya yarım saatte bir bacak egzersizi yapmanızı öneririm.

Burunda şişlik veya kulaklarda dolgunluk olabilir. Bol bol sakin ve derin nefesler alıp verin.

Anne adayları için havayolu şirketlerinin uyguladığı kurallar

THY: 28’inci haftaya kadar herhangi bir şey istenmiyor. Tek bebek bekleyen anne adayları için 28-35 hafta arasında kendi doktorlarından aldıkları ‘Uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur’ ibaresi yer alan bir rapor isteniyor. 36’ncı hafta sonrası raporları dahi olsa uçuşa izin verilmiyor.

İki veya daha fazla bebek bekleyen anne adaylarımız için 31’inci haftaya kadar geçerli olup 32’nci hafta sonrasında uçuşuna izin verilmiyor.

Rapor maksimum bir haftalık olmalı öncesi yine kabul edilmiyor. Raporun üzerinde doktorun adı – soyadı diploma numarası ve imzası olması gerekiyor.

Sun Express: 35’inci hafta bitimine kadar anne adayları rapor olmadan seyahat edebiliyorlar. 36’ncı hafta itibariyle uçuşa izin verilmiyor.

Pegasus Havayolları: 28 ve 36’ncı hafta aralığında doktor raporu ile uçuşa izin veriliyor. Tek bebek bekleyen anne adayları için 36’ncı hafta bitişinde doktor raporu olsa dahi uçuşa izin verilmiyor. Çoklu bebek bekleyen anne adayları için 32’nci hafta sonuna kadar rapor geçerli oluyor.

Sağlıkla ve sevgiyle kalın… Keyifli seyahatler diliyorum…

Sorularınızı yazın sevgiyle yanıtlarım.

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği